Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Graham Hansen, som dragits med hjärtproblem, pausar landslagskarriären. Foto: Bildbyrån

Förre förbundskaptenen om Graham Hansens tuffa tid: ”Tagit hårt på henne”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsstjärnan Caroline Graham Hansen, som tidigare dragits med hjärtproblem, har tagit en paus från det norska landslaget på grund av trötthet.

Norges förre förbundskapten Martin Sjögren förstår hennes beslut.

– Hon hade ett tufft fjolår och kämpade extremt för att förbereda sig in mot EM, säger han till SVT Sport.

Den 27-åriga anfallaren Caroline Graham Hansen hade en intensiv period i fjol med spel i spanska ligan och Champions League, och under året drabbades hon av hjärtproblem.

Hon har varit en given spelare i det norska landslaget under de senaste åren. När den norska truppen togs ut till VM-kvalsamlingen, som inleds i veckan, fanns stjärnan med – men hon har valt att tacka nej då hon vill prioritera sin hälsa.

”Det är med tungt hjärta jag skriver detta. Landslaget har varit en del av mitt liv sedan jag var 16 år. Jag har vuxit upp här. Fått upplevelser, minnen och vänner för livet”, skrev hon på Instagram nyligen.

Martin Sjögren, Norges förre förbundskapten, basade över landslaget från 2017 och fram till den gångna sommarens EM.

– Caroline är en spelare som jag haft en extremt god relation till som förbundskapten, och det har jag fortfarande. Hon tackar ju nej av en god anledning. Hon hade ett tufft fjolår och kämpade extremt för att förbereda sig in mot mästerskapet, men hon slet hårt med sin hälsa och hjärtoperationen.

– Jag tänker: om hon är i det stadiet att hon behöver fokusera på sig själv så ska hon ju göra det. Sedan är det ju tufft för den nya förbundskaptenen att man inte får ha sina bästa spelare tillgängliga. Men det är svårt att argumentera mot Caroline då hon vill prioritera sin hälsa.

Belastningen har byggt upp för paus

Sjögren berättar om Barcelonastjärnans senaste år:

– Jag har haft en ordentlig dialog med Caroline. Det som skedde i Polen, när hon fick första känningen med hjärtproblematiken, tog väldigt hårt på henne. Sedan har hon haft en extremt lång säsong med runt 50 matcher. Det är klart att det sliter att förlora på det sättet som vi gjorde i somras också (uttåget ur EM). Hela belastningen har nog byggts upp till en situation där hon behöver pausa.

Caroline Graham Hansen har gjort 97 landskamper och 44 mål för Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.