Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Känslosam Linda Sembrant: ”Tyngd över bröstet”. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Första samlingen utan Marika Domanski Lyfors: ”Tomhet”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är det svenska damlandslaget samlat sedan beskedet kom att landslagschef Marika Domanski Lyfors drabbats av en elakartad tumör.

– Har aldrig sjungit en nationalsång utan att ha sett henne på läktaren, hon betyder allt för oss, säger Linda Sembrant till SVT Sport.

Det var i april som Svenska Fotbollförbundet meddelade det tragiska beskedet. Damlandslagschefen Marika Domanski Lyfors hade fått en hjärntumör. Cirka månaden senare meddelade förbundet att tumören är elakartad och inte går att operera bort.

Nu samlas damlandslaget i Dublin för en landskamp – för första gången utan henne.

Damlandslaget i fotboll

– Vi hade en inledning i dag där vi pratade om det här. Det gäller att visa respekt för våra känslor. I allting så är Marika en väldigt glad människa så hon vill att vi ska känna glädje, att vi inte ska skämmas för att man är glad emellanåt, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Gerhardsson: ”En av de absolut bästa jag jobbat med över huvud taget”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson: ”En av de absolut bästa jag jobbat med över huvud taget” Foto: Bildbyrån/SVT

Linda Sembrant har aldrig spelat en landskamp utan Marika Domanski Lyfors bland kulisserna. Även hon försöker sätta ord på sina känslor.

– Under dagen har det kommit en tyngd över bröstet. Jag skulle beskriva henne med trygghet. Hon betyder allt för oss, allt som hon står för, den hon är, säger hon till SVT Sport.

Hör Linda Sembrant berätta om Marikas betydelse i klippet högst upp.

– Jag som varit här en kortare tid blir ändå berörd. Man märkte och kände att någonting saknas i gruppen, säger Matilda Vinberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet