Foto: Bildbyrån

Förbundets vädjan till polisen: Bjud in supportrarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nobbar en direkt dialog med supportrarna.

Något som fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson inte gillar.

– Jag tycker att det är synd, säger han till SVT Sport.

I en video som dök upp efter ett Stockholmsderby hotade en polis med att bryta fingret på en supporter. Innan dess hade situationen eskalerat när ordningsmakten bestämde sig för att förbjuda så kallade OH-flaggor, stora tygstycken på läktaren, eftersom man uppgav att bengalbrännare gömde sig därunder.

Till helgen väntar flera protester mot polisens nya hårdare linje där ordningsvakter ska kunna ombes att gå upp på läktaren och gripa de som sysslar med pyroteknik.

Svenska Fotbollssupporterunionen SFSU har försökt få till samtal utan resultat.

– Vi har ingen dialog med polisen från supporterhåll. Vi fortsätter att önska det, bjuda in till dialog och hoppas på att det ger resultat snart. Ska vi hitta en positiv utveckling måste vi kunna prata med varandra, sade Sofia Bohlin till SVT Sport.

”Tar man in synpunkter kan man fatta bättre beslut”

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hade gärna sett en dialog och beklagar läget som det är nu.

– Jag tycker det är synd. Jag tror att SFSU kan bidra med kloka tankar och tar man in synpunkter kan man fatta bättre beslut. Som det är nu är situationen inte bra för någon, säger han.

Även Svensk Elitfotboll vill gärna se en dialog.

– Det finns en risk att det eskalerar när supportrarna mobiliserar och polisen gör samma sak, utan att det finns någon kommunikation. Jag tycker att supportrarna ska vara representerade på möten med fotbollen och polisen, för då blir det bättre, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till SVT Sport.

Nilsson är orolig för att situationen kan eskalera under helgen.

– Faran är om det går mot dålig stämning hos vanliga supportrar. Det är ett känsligt läge nu med högt tonläge och konfrontativa resonemang. Men vi kommer ha fortsatta samtal och hoppas att tiden landslagsuppehållet kan bidra till bättre harmoni, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.