Herrarnas fotbolls-EM flyttas fram och svenska landslaget får vänta ett år på att spela. Foto: TT

Fotbolls-EM flyttas till sommaren 2021

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM för herrar flyttas från i sommar till nästa sommar 2021. Svenska Fotbollförbundet bekräftar att mästerskapet kommer att äga rum mellan 11 juni och 11 juli 2021.

– Det här beslutet har vi fattat för att värna om klubbfotbollen på nationell nivå, så att alla ligor får avslutas, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa, till SVT Sport,

Under dagen ska Uefa ha haft en telefonkonferens med sina 55 medlemsländer. Redan före telefonmötet kom det information om att Uefa beslutat sig för att skjuta upp mästerskapet då ett hotell i Köpenhamn blivit avbokat.

Fotbolls-EM

Beslutet innebär att sommaren är fri för att eventuellt, om coronaepidemin går tillbaka, spela i inhemska ligor och internationell klubbfotboll som Champions League och Europa League.

KLIPP: Uefas president Aleksander Ceferin om beskedet

Besked om allsvenskan kommer senare i veckan

Lars Lagerbäck, förbundskapten i Norge, är inte förvånad över beslutet.

– Så som situationen är i världen just nu, så var detta ett väntat besked. Det här måste vi självklart bara respektera. Det finns inget annat att göra, säger Lagerbäck till NTB.

Dagens beslut innebär att EM för damer och U21-EM, som också skulle spelats nästa sommar, kommer att flyttas i tid. Uefa kommer att återkomma med datum. Även Copa America flyttas från den här sommaren till 2021.

Vill inte spekulera kring allsvenskan

– Nya datum för U21-EM och dam-EM kommer så snart som möjligt, vi har tillsatt en kommitté som jobbar med det här, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Mest gångbart för tillfället är att flytta både U21-EM och dam-EM till 2022, det är ett alternativ som prövas.

Beslut kring de inhemska serierna lär vänta. Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, skriver i ett SMS till TT att besked om den herrallsvenska säsongen kommer på torsdag eller senast fredag.

– Jag vill inte spekulera kring allsvenskan, utan det får Sef, förbundet och intresserorganisationer utvärdera vidare, säger Karl-Erik Nilsson.

MISSA INTE: 20:30 – Sportspegeln special: idrott och corona

20.30: Sportspegeln special: idrott och corona

KLIPP: Så tränar fotbollsstjänorna hemifrån i coronatider (15 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet