Foto: Bildbyrån

Fotbollsförbundet står bakom Zlatans manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Enligt FIFA är det förbjudet för fotbollsspelare att manifestera politiska budskap under matcher. Men Zlatans manifestation i samarbete med FN:s World Food Programme, för att förhindra barnfattigdom i världen, är ett tillåtet budskap enligt Svenska Fotbollförbundets regler.

– Det skulle inte varit ett otillåtet politiskt budskap enligt det regelverk vi har i Sverige, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet.

Zlatans temporära tatueringar med namn på personer i hungersnöd, som svensken visade upp efter att ha gjort mål mot Caen i helgen, kan enligt FIFA:s regelverk tolkas som ett otillåtet politiskt budskap och innebära bestraffning. Än så länge har ärendet inte tagits upp av någon disciplinnämnd men Anders Hübinette är klar över det svenska fotbollförbundets hållning.

Ligue 1

– Inom svensk fotboll är det sagt att budskap av rent humanitär eller demokratisk karaktär, som det finns en bred nationell samling kring, inte kan anses vara ett otillåtet politiskt budskap, säger han till SVT Sport.

Hyllas av Beckham

Manifestationen har uppmärksammats och hyllats över världen. Zlatans tidigare lagkamrat David Beckham skrev på sin Facebooksida: ”Härligt att se min kompis Ibra göra detta”. De temporära tatueringarna är nu borta men Zlatan uppmanar via PSG:s hemsida att komma ihåg världens svältoffer.

– Även om tatueringarna är borta idag så är människorna fortfarande där, säger svensken.

Banderoller har tidigare godkänts

Det finns tidigare exempel på andra budskap som prövats i Sverige de senaste åren. Bland dessa finns en banderoll om att frige Dawit Isaak och en banderoll där Malmö FF:s supportrar tog ställning mot rasism. I båda fallen tilläts banderollerna av Svenska Fotbollförbundet eftersom budskapen inte klassades som otillåtna.

Regelverken är enligt Anders Hübinette likvärdiga i Frankrike och Sverige och förmodligen blir därmed den enda påföljden för Zlatan det gula kort han fick för att ha tagit av sig tröjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet