Seger kritisk mot VAR. Foto: Bildbyrån

Seger kritisk till VAR: ”Jag gillar det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Om VAR ska användas i dam-VM nästa sommar i Frankrike är inte bestämt, men debatten pågår. SVT Sport har gjort ett stickprov på några landslagsprofiler och meningarna glider isär.

– Jag gillar inte VAR, säger landslagets mittfältsstjärna Caroline Seger.

När debatten om VAR, video assistance referee, rullar vidare handlar den om nästa sommars dam-VM i Frankrike. Och frågar du Sveriges kanske största stjärna finns det ingen anledning att fortsätta med VAR.

– Jag gillar inte VAR för jag tycker det hör till att det sker misstag av både spelare och domare, det tar bort tjusningen med fotboll, säger Caroline Seger till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

– Jag älskar målkameror dock men VAR kändes konstlat för mig – men då kanske jag är old school å andra sidan.

Hoppas på VAR under VM

Hedvig Lindahl däremot är mer positiv.

– Jag  tycker att det är bra för det borde leda till att det inte är värt att ta till fusk. Det känns absolut som att det blir ett renare, mer ärligt och rättvis spel, säger Hedvig Lindahl.

– Man såg några situationer under VM där det verkligen spelade roll, där de ändrade domslut. Det är jättesvårt för en domare att hinna uppfatta på en halv sekund vad som händer, det är bra att de får ett redskap till.

Nu hoppas hon att det blir verklighet under dam-VM.

”Jag tror det är jättebra”

– Det tycker jag att det ska vara, det ska vara samma för dam och herr. Det är helt rätt och jag hoppas att det händer.

Även förbundskaptenen Peter Gerhardsson är positiv till VAR.

– Kan man rätta till felen tror jag att det är jättebra. Att vi får en rättvisare fotboll helt enkelt.

”Det är nästa steg”

– Är utvärderingen från Fifa att det är bra ska man såklart ha det på damsidan också. Då är det självklart att det ska vara under VM i Frankrike. Det måste vara lika när det gäller bedömning.

Gerhardsson tycker däremot att samarbetet mellan domarteamet och VAR-teamet måste utökas.

– Det kan bli väldigt konstigt om det är ett inköpt team som är på plan och sen är det då ett VAR-team som man bara plockar ihop från olika länder med olika tolkning. Det är väl nästa steg, att teamen utökas på så sätt att VAR-teamet och domarteamet är samspelta och jobbar ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet