Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Delar ur det afghanska flicklandslaget anländer till Pakistan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbollsungdomar flydde från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga afghanska juniorlandslagsspelare i fotboll har flytt till grannlandet Pakistan för att komma ifrån talibanstyret.
”Vi välkomnar Afghanistans flick-fotbollslandslag, de kom hit via Torkham-gränsen”, skriver den pakistanske informationsministern Fawad Chaudhry på Twitter och tillägger att spelarna möttes av representanter från Pakistans fotbollsförbund.

Gruppen av flick- och juniorlandslagsspelare och deras familjer, totalt 75 personer, korsade den norra gränsen mot Pakistan innan de reste vidare till staden Lahore där de togs emot med blomstergirlanger.

Fotbollsspelarna är några av en större grupp av intellektuella och offentliga personer, särskilt kvinnor, som lämnat Afghanistan sedan talibanerna tog över för en månad sedan.

Under talibanstyret för drygt 20 år sedan fick inte flickor gå i skolan och kvinnor förbjöds arbeta och idrotta och det finns stora farhågor att kvinnor ska begränsas även nu.

I förra veckan sade en talibanrepresentant att kvinnor och flickor inte skulle få spela kricket eller hålla på med andra idrotter där de är lättklädda. I samband med talibanernas övertagande flydde många kvinnliga landslagsspelare i fotboll landet och en före detta kapten uppmanade spelare som var kvar i landet att bränna sina idrottsprylar och avsluta sina sociala medie-konton för att undvika repressalier.

Internationella fotbollsförbundet Fifa sade för en tid sedan att man jobbade på att evakuera de kvarvarande spelarna.

KLIPP: Operation Soccer Balls – evakuera Afghanistans flicklandslag i fotboll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Operation Soccer Balls – evakuera Afghanistans flicklandslag i fotboll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer