Våldet kring svensk fotboll ökade under fjolåret. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotbollsvåldet i Sverige ökade under 2023

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det svart på vitt. Våldet kring svensk fotboll ökade under fjolåret.

Antalet fotbollsmatcher inom svensk elitfotboll med allvarligt ordningsläge och allvarliga incidenter ökade under 2023, visar en summering av nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten.

Totalt 24 matcher under säsongen 2023 uppvisade ett allvarligt ordningsläge där arrangören förlorat kontrollen över tillställningen. I dessa fall har polisen behövt sätta in åtgärder för att återställa ordningen, skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande.

– Utvecklingen är allvarlig och det är viktigt att arrangörerna av matcher nu vidtar åtgärder för att komma tillrätta med brister i ordningen och säkerheten under matcherna. Det är ingen självklarhet att vi ska vara på plats utan vi behövs också på andra ställen, säger Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning till SVT Sport.

Även hoten ökar

Det är inte bara ordningsstörningar som Polismyndigheten ser en se en tydlig negativ utveckling för. Även förekomsten av våld och hot mot tjänstemän och andra besökare på fotbollsmatcherna ökar.

Cirka 100 poliser och ett stort antal ordningsvakter utsattes för våld i sin yrkesutövning under 2023.

Det är tydligt att det är supportrar från tre lag, som har varit involverade i mer än hälften av alla incidenter av allvarligt ordningsläge (Dif 7, AIK 6, MFF 5).

– Vi ser en allvarlig trend med ökat våld. Arrangörerna av matcher inom svensk elitfotboll behöver vidta aktiva åtgärder för att förhindra att utvecklingen fortsätter under 2024, säger Per Engström.

Över 10 000 bengaler och bangers

Olaglig pyroteknik och bangers var fortsatt den vanligaste ordningsstörningen under 2023.

11 300 pyrotekniska objekt antändes och under en enskild match kan upp till 500 pyrotekniska objekt avfyras eller detonera.

– Problemet med utskjutande raketer ur stora rör tog nya dimensioner förra året. Där misstänker vi att insiders på arenan, där det rör sig mycket, hjälpt till att få in föremålen. Det rör sig inte alls om att man har laget det i kalsongerna som i bland hävdas, säger Engström.

Foto: Polisen.se

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om hur bengaler smugglas in på arenor. Foto: Bildbyrån & SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.