Johanna Frändén, Daniel Nannskog och André Pops. Foto: SVT

Här är SVT:s trupp till fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Här är SVT Sports trupp till fotbolls-VM i Ryssland. I studion hos André Pops i Stockholm finns experterna Johanna Frändén och Daniel Nannskog. I Ryssland kommer Frida Östberg, Jane Björck, Therese Bosta och Diljen Otlu att följa det svenska landslaget och Sveriges motstånd i Grupp F. Marie Lehmann åker till Ryssland för att följa de övriga lagen i VM.

– Jag ser fram emot det undantagstillstånd som råder under ett VM. All annan aktivitet stannar upp och känslan är att allt handlar om fotboll, säger Frändén.

För Frändén, som skriver om europeisk toppfotboll på daglig basis för Aftonbladet, är det tredje gången och för Daniel Nannskog andra gången som de sitter i SVT:s VM-studio.

– Det känns väldigt roligt. SVT för mig är väldigt förknippat med stora fotbollsmästerskap. Sedan jobbar jag mycket ensam så det blir extra roligt att ingå i en redaktion. Det kan jag sakna i vardagen, säger Frändén.

Hon är också väldigt nöjd med vilka matcher SVT visar.

– Det känns också som en jackpot att SVT sänder den allra första matchen, finalen och två av Sveriges matcher. De gånger man är med i rutan får man vara med under de häftigaste timmarna.

Frida Östberg, Diljen Otlu och Jane Björck. Foto: SVT

”Det största vi kan göra”

Utöver att Frida Östberg har spelat EM, VM och OS med det svenska damlandslaget har hon arbetat som expertkommentator på SVT sedan 2009, dock är det hennes första herr-VM och första gången som hon är på plats.

För Jane Björck blir VM i Ryssland hennes 19:e fotbollsmästerskap – hennes första VM var 1990, i Italien.

Diljen Otlu jobbade som klubbchef i Dalkurd, nu i allsvenskan, innan han började som reporter på SVT Sport. Nu gör han sitt första mästerskap på plats för SVT.

Therese Bosta gör sitt andra raka fotbollsmästerskap för SVT. Under EM 2016 följde hon de svenska fansen och Islands framgångar.

Marie Lehmann har jobbat med Confederations Cup 2017, fotbolls-EM 2016 och med fotbollen under tre olympiska spel, bland annat OS 2016 i Brasilien.

– Jag har bevakat sju OS som tillsammans med fotbolls-VM är det största vi kan göra. Förra året, under Confederations Cup, väcktes förhoppningar om att också få uppleva just den här sommaren: att få resa till och skildra för publiken, ett fotbolls-VM, säger Marie Lehmann.

Foto: SVT

”Kan komplettera med ytterligare namn”

Dessutom kommer SVT:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Bert Sundström, att bevaka Sveriges matcher för SVT Nyheter, samt göra reportage kring frågor om det ryska samhället och landets politik.

– Med den här uppställningen får vi en bra bevakning på många områden. Vi direktsänder samtliga Sveriges träningar och har ett team som punktmarkerar laget. Vi har en reporter på de största matcherna, ytterligare en som följer Sveriges motståndare samt vår utrikeskorrespondent i Ryssland. Det kan också bli så att vi kompletterar med ytterligare namn, säger Marcus Törngren projektledare för SVT Sports VM-sändningar.

Fotbolls-VM börjar den 14 juni och slutar den 15 juli.

Här är SVT:s VM-trupp

Kommentatorer: Chris Härenstam och David Fjäll.

Expertkommentatorer: Glenn Strömberg och Markus Johannesson.

I studion: André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog.

På plats i Ryssland: Frida Östberg, Jane Björck, Diljen Otlu, Therese Bosta, Marie Lehmann och Bert Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.