Foto: TT NYHETSBYRÅN

Frankrike besegrar Island efter sent straffmål

Uppdaterad
Publicerad

Fotboll på Island har aldrig varit hetare. Efter herrlandslagets succé förra sommaren ser en hel nation fram emot nya mästerskapstriumfer. Svårt motstånd väntar i första matchen.

Upp till bevis direkt för Island. Följ och diskutera matchen här.

Avspark:

18 juli i Tillburg, klockan 20:45. TV4 sänder matchen.

Håll koll på:

Sara Björk Gunnarsdottir. Wolfsburgs mittfältsmotor som under flera år dominerade i allsvenskan med FC Rosengård. Det isländska landslaget kryllar av allsvenska spelare på nästan alla positioner.

Frankrikes lag består av nästan idel världsstjärnor, även där på alla positioner. Wendie Renard, Camille Abily, Eugenie Le Sommer...

Läget i lagen:

Island åker till mästerskapet med massivt stöd. Herrlandslagets succésommar har gett ringar på vattnet och tusentals islänningar är engagerade i sitt landslag. När de i förra veckan flög till Nederländerna vinkades de av av flera tusen männsikor.

Frankrike är ett starkt fotbollsland som dock aldrig riktigt fått till det i mästerskapssamanhang. Har en vinst i en vänskapsturnering där man bland annat mötte USA, Kanada och Brasilien med sig från i vintras.

Detta gäller:

Frankrike är solklara favoriter i grupp C. Skulle Islands plocka poäng av Frankrike är skrällen ett faktum.

Så här har det gått tidigare:

Island har bara slagit Frankrike en gång, det var för tio år sedan.

Mer om lagen:

Du kan läsa mer om Frankrike och Island genom att klicka på länkarna för respektive land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.