VAR-straff räddade Renard från att bli syndabock

Den rutinerade franska mittbacken Wendie Renard höll på att bli syndabock med ett riktigt klantigt självmål i den 54:e minuten, men då domarna blåste straff efter videogranskning och Eugenie Le Sommer förvaltade den vann värdnationen Frankrike över Norge med 2-1.

– Vi har mentaliteten för att vinna och alla jobbar hårt. Jag är glad, säger Le Sommer till SVT Sport.

Frankrike dominerade större delen av matchen och det fick de utdelning för nästan direkt efter avspark i andra halvlek då Valerie Gauvin gav dem ledningen.

Men den glädjen hos hemmapubliken blev snabbt till förtvivlan. Norges Isabell Herlovsen spelade in bollen i Frankrikes straffområde längs marken och den hamnande hos den rutinerade Renard som stod för ett av de värsta hjärnsläpp man sett. Lyonbacken vet inte var hon är och passar bollen lugnt in i eget mål istället för till hörna.

Knappt 20 minuter senare fick den franska publiken jubla två gånger om istället. Ingrid Syrstad Engen sparkade mot bollen, men den foten fortsatte i låret på Marion Torrent. Då verkade inte många tro att det skulle bli straff, men VAR-rummet valde att videogranska och då domaren Bibiana Steinhaus pekade mot straffpunkten jublade hela Allianz Riviera i Nice.

Anfallsstjärnan Le Sommer klev sedan fram och satte in bollen bakom Ingrid Hjelmseth. Renard kunde pusta ut.

– Vi vet att de har kvalité i laget och spelare i stora lag i Europa. Så vi blev inte förvånade över att de var bra, men vi vann, säger straffhjälten.

Norskan Maria Thorisdottir är nöjd med prestationen, men inte resultatet.

– Vi gör en extremt bra match och sätter Frankrike i svåra situationer, men det är väldigt surt att det inte leder till ens en poäng, säger hon till SVT Sport.

Matchen slutade också 2-1 och Frankrike har nu gruppsegern i sikte med sex poäng och en match mot Thomas Dennerbys Nigeria kvar. Norge möter Sydkorea i den avslutande gruppspelsmatchen och har goda möjligheter att gå till åttondelsfinal som grupptvåa.