Frankrike till semi efter storbråk och målvaktstavla

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike vann mot Uruguay med 2-0 i Nizjnij Novgorod och blev första lag att ta sig till semifinal. Ett storbråk och en målvaktstavla är mest minnesvärt från matchen som aldrig blev spännande. Frankrike var alldeles för bra mot ett Uruguay som saknade sin skadade skyttekung Edinson Cavani.

– Jag är glad och stolt. Det var välförtjänt om man ser till matchen. Vi åstadkom stora saker mot Argentina (i åttondelsfinalen) och i dag höjde vi oss ytterligare mot Uruguay. Vi har ett ungt lag med hög utvecklingskurva, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps till Fifa.

I slutminuterna grät Jose Maria Gimenez när han stod i muren för att täcka. Det var över för Uruguay som aldrig kunde hota långt innan domaren blåst av.

Efter att Frankrike gått fram till 2-0 blev det ett storbråk när Kylian Mbappé fick våldsamt ont i ansiktet efter en till synes harmlös sammanstötning med Cristian Rodriguez som satte ut en arm.

Irritation mot Mbappé

De uruguayanska spelarna var extremt irriterade på Mbappé när han vred sig i plågor i gräset och försökte slita upp honom. Det slutade med att Mbappé och Rodriguez fick var sitt gult kort. Paul Pogba, som kopplade ett nacksving på en motspelare, ska vara glad att han inte uppmärksammades av domaren. 

Uruguays anfallsstjärna Edinson Cavani var inte så pass återställd efter sin vadskada att han kunde spela. Kanske avgjordes Uruguays öde redan där.

Från bänken fick han i slutet av den första halvleken se Frankrike göra 1-0 Antoine Griezmann slog en frispark som Raphael Varane nickskarvade i mål.

VM:s kanske vassaste räddning av Lloris

Ett par minuter senare fick Uruguays Martin Caceres ett liknande läge men hans nick fantomräddades av den franske målvakten Hugo Lloris vid vänster stolpe, en kandidat till VM:s räddning.

Efter en dryg timme drog Griezmann till från vänster. Skottet var inte alls märkvärdigt men Fernando Muslera fumlade in bollen, en jättetavla som gav Frankrike 2-0. Muslera vill bara sjunka genom gräset.

Lloris var inte bara uppvaktad av uruguayanska spelare utan bevärades av en närgången trollslända som letade sig in mot munnen, en komisk syn när målvakten spottade bort den.

Världsmästerskapet i fotboll

Uruguay logo

Uruguay

0 - 2

Frankrike logo

Frankrike

Nizhny Novgorod Stadium, Nizjnij Novgorod
Publik: 43319
Domare: Néstor Pitana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.