Just Fontaine blev 89 år gammal. Foto: Bildbyrån/TT

Fransk fotbollslegendar och VM-skyttekung död

Uppdaterad
Publicerad

Den franske VM-skyttekungen Just Fontaine har avlidit, rapporterar nyhetsbyrån AFP och flera franska medier med hänvisning till ett meddelande från familjen.

– Det var sorgligt att höra om hans bortgång och jag är säker på att alla som älskar fotboll och vårt landslag känner likadant, säger den nuvarande förbundskaptenen Didier Deschamps enligt Reuters.

– Jag hade förmånen att träffa honom flera gånger. Bland annat kommer jag ihåg ett möte i hans hem i Toulouse i september 2017. Jag träffade en väldigt snäll man, väldigt respekterad av flera generationer spelare som följde honom i det franska landslaget, säger Deschamps.

Fontaine blev känd under fotbolls-VM i Sverige 1958 där han gjorde 13 mål på sex matcher. Ingen herrspelare har gjort fler mål under ett och samma slutspel.

Redan 1962 tvingades han sluta med fotbollen vid 28 års ålder, på grund av skada.

Under sin spelarkarriär representerade Fontaine franska klubbarna Nice och Reims samt Casablanca i födelselandet Marocko.

Som tränare coachade han storlagen Paris Saint-Germain och Toulouse och det marockanska landslaget.

Han blev 89 år.

UR ARKIVET: En stjärna föds – Pelés genombrott i Sverige (9 november 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.