Fredrik Reinfeldt hade velat se fler sökande till VM 2034. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Fredrik Reinfeldt om ett VM i Saudiarabien: Olycklig situation

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien är enda sökande till VM 2034.

Nu kommenterar SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt situationen.

– Vi hade önskat att fler nationer hade visat intresse och haft möjlighet att kandidera för värdskapet så konkurrens hade funnits.

Ansökningstiden till fotbolls-VM 2034 gick ut i slutet av oktober. Enda budet som Fifa fått in för att arrangera mästerskapet kommer från Saudiarabien.

En olycklig situation enligt svenska fotbollförundets ordförande Fredrik Reinfeldt.

– Vi hade önskat att fler nationer hade visat intresse och haft möjlighet att kandidera för värdskapet så konkurrens hade funnits. Nu får vi konstatera faktum och hoppas att Saudiarabien lever upp till det ansvar som kommer med ett eventuellt värdskap, säger han i ett uttalande.

”Kommer framföra vår syn”

Enligt Fifas egna regler måste en värdnation leva upp till krav på att respektera mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter inför och under ett mästerskap. SvFF skriver att man kommer att följa Fifas utvärdering och även lyfta fram den svenska ståndpunkten.

– Vi kommer att framföra vår syn på Saudiarabien som möjlig VM-arrangör i en sådan beslutsprocess. För oss är det viktigt att man utöver de självklara sportsliga förutsättningarna också beaktar frågor som exempelvis rör grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, pressfrihet och inblandning i väpnade konflikter, när man avgör var mästerskapet ska genomföra.

Därför är Saudiarabien enda sökande till VM 2034:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Saudiarabien enda sökande till VM 2034. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.