Foto: Bildbyrån

Östberg: Svenska lag behöver bredare trupper för att lyckas i CL

Uppdaterad
Publicerad

2014 tog sig Tyresö hela vägen till Champions League-final, men sedan dess har inget svenskt lag passerat kvartsfinal. SVT Sports expert Frida Östberg är rädd att det kan fortsätta vara så en tid framöver.

– Det har skett en satsning från de större klubbarna ute i Europa där man har större ekonomiska muskler, säger hon.

Den stora orsaken till att damallsvenskan halkar efter är pengar. De ekonomiska musklerna gör förstås att man kan betala bättre löner, men även att man kan erbjuda bättre medicinsk hjälp till sina spelare.

– Vi ser att spelare går till klubbar där man har resurser för att vara hållbar som spelare, det vill säga att det finns medicinska team som kan hålla en skadefri. Det är tråkigt, men jag hoppas att man kan se ett lag som Rosengård vara med och utmana. Där har man riktigt fina spelare, men man skulle kanske behöva bredda den truppen ytterligare för att gå långt i Champions League.

Womens Champions League

Det är just Rosengård som Östberg tror att har bäst förutsättningar att utmana i ett Champions League-slutspel. Men då behöver man fler bra spelare.

– Lyon har världsspelare i hela truppen. Det är det som blir skillnaden och då handlar det ju om vilka ekonomiska förutsättningar man har att få en bred trupp, säger experten.

Lyon vann årets Champions League-final med 3-1 mot Fridolina Rolfös Wolfsburg. Det var den franska klubbens femte raka titel och sjunde totalt.

KLIPP: Lyon tog femte raka CL-titeln (31/8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Womens Champions League

Mer i ämnet