Foto: Bildbyrån/Montage

Experten tror på Piteå: ”Tar SM-guldet”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå visade enorm styrka när underläge 3–1 vändes till seger 4–3 över toppkonkurrenten Göteborg.

– Jag tror Piteå håller hela vägen till SM-guld, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Norrlandsgänget är den stora positiva överraskningen i damallsvenskan.

– Framgången bygger på en fin kontinuitet i truppen och att man har flera unga spelare som kliver fram i match efter match. Sen har man nog blivit stärkta av att klara tränarturbulensen som varit, säger Frida Östberg.

Vad är det som gör att Piteå lyckas vända och vinna mot extremt formstarka Göteborg (sex raka segrar)?

Göteborg är bättre i första men i andra kliver Piteå in och blir aggressivare och vinner mittfältet. Samtidigt droppade Göteborg ner och försökte försvara 3–1-ledningen, vilket gjorde att Piteå fick massor med yta framför Göteborgs backlinje.

Julia Karlernäs fortsätter imponera och stod för två nya mål från sin mittfältsposition. En avgörande faktor för Piteås framgång.

– Hon är en jättebra box till box-spelare som verkligen visat framfötterna i år. Karlernäs fortsätter knacka på landslagsdörren och tillsammans med Nina Jakobsson ger hon Piteå spetsen som ofta avgör matcher.

Hur långt räcker Piteå?

– Jag tror Piteå håller hela vägen till SM-guld. I dag visar de otrolig mental styrka, och att de klarar sig utan viktiga Juni Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.