Frida Östberg. Foto: SVT

Östberg hyllar unga spelarna: ”Vågar vara osvenska”

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien hade släppt in två mål på två EM-kvalmatcher inför kvällens möte med Sverige. Då stod blågult för en kross på hemmaplan i Göteborg och vann med 7-0.

SVT:s expert Frida Östberg gillade vad hon såg

– Det är en energi på planen som jag tror kommer med de här nya spelarna som vågar bryta mönster och vara osvenska.

Sju mål och sex olika målskyttar. Det är protokollet för Sverige efter EM-kvalet i Göteborg, mot ett Slovakien som inte är kända för att släppa in många mål.

– Härligt att se självförtroendet i andra halvlek när man gör de här maxlöpningarna. Det är många spelare som vill vara med i boxen och avgöra och som vill gå rakare på mål. Det har jag inte riktigt sett tidigare, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Damlandslaget i fotboll

Unga talanger klev fram

I laget visade många unga talanger framfötterna, som Nathalie Björn, Julia Zigiotta Olme och Loreta Kullashi. Samtidigt som veteranerna Nilla Fischer, Caroline Seger och Elin Rubensson var borta på grund av skador.

– Det är en energi på planen som jag tror kommer med de här nya spelarna som vågar bryta mönster och vara osvenska och gå rakare på mål.

Men matchens lirare en veteran

Men det var en erfaren spelare som lyste allra mest i kväll.

– Asllani gör en otroligt fin match, hon är spindeln i nätet. Vi ser också några riktiga klassmål. Nathalie Björn och Fridolina Rolfös mål var riktigt snygga. Och Hurtigs samspel med Asllani, det är ju den typen av kombinationer vi har efterfrågat.

Vad kan laget ta med sig?

– Nu är det att hålla fast det här självförtroendet. Våga vara mer själviska i den offensiva zonen. Sverige har ju haft en utmaning att föra de här matcherna förut, nu visar man att man kan göra mycket mål. Och på den här arenan dessutom inför nästan 10 000 åskådare, fanstatiskt.

I kvällens andra match i grupp F stod Island för en nästan lika stor utklassning, när laget bortavann mot Lettland med 6-0. Det innebär att både Sverige och Island har full pott i tabellen efter tre matcher, men blågult har bättre målskillnad.

EM-kval damer

Sverige

7 - 0

Slovakia

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 9748
Domare: Elvira Nurmustafina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet