Frida Östberg är glad över att se resultatet från AIK:s satsning. Foto: TT/Bildbyrån

Frida Östberg om AIK:s avancemang till damallsvenskan: ”Välförtjänt”

Uppdaterad
Publicerad

AIK är tillbaka i damallsvenskan.
Helt rätt, anser SVT Sports expert Frida Östberg.
Hon ser nu goda möjligheter till att de etablerar sig som ett topplag i svensk fotboll.
– De har tanken att de inom fem år ska vara topp tre, säger hon.

AIK är tillbaka i damallsvenskan efter fem år utanför fotbollens finrum.

Med tre omgångar kvar säkrades i dag avancemanget efter 5-1 mot Bollstanäs.

– Verkligen en välförtjänt plats i damallsvenskan. Vilken säsong de har haft! Jag tycker att det är kontinuiteten i hur de tänker som har gjort det. Dels har de anställt Anne Mäkinen (sportchef) som driver det här, jag vet att hon inte lämnar någonting åt slumpen, säger Östberg, och utvecklar vidare:

– Hon, tillsammans med AIK, har ju en tydlig femårsplan. Nu när de har avancerat till damallsvenskan har de tanken om att de inom fem år ska vara topp tre, och att man då vill bygga på de spelare som de redan har i truppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyra anledningar till att AIK är klart för damallsvenskan

Hoppas på Europa-satsning

I Europa har vi de senaste åren sett en utveckling, där flera storklubbar på herrsidan har börjat satsa även på damlag. Frida Östberg hoppas att AIK nu kan göra samma resa.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi har de här stora klubbarna, som har helt andra ekonomiska muskler, som satsar inom damallsvenskan. Det finns ju en möjlighet att konkurrera inom Europa och Champions på ett annat sätt i dag, säger hon, och lägger till:

– I dag pratar vi ju om att damallsvenskan är en plantskola för de unga, som sen kan ta sig ut i Europa och de större klubbarna. En sån här klubb skulle kunna vara en klubb som inte bara är en plantskola utan också skulle kunna behålla stjärnorna och bygga en stark, europeisk klubb.

Men om vi ser till hur det varit de senaste åren har ju Stockholms-lagen på damsidan inte alls kunnat konkurrera som deras herrlag har gjort, vad tror du det har berott på?

– Jag känner ju att det är en skillnad i hur man har valt att satsa inom klubbarna på de respektive lagen. Det är ju där jag menar att det är viktigt att man satsar på bredden, i och kring lagen på lång sikt.

– Det är det här som är intressant med AIK, där de har en väldigt tydlig målsättning att man inom fem år ska vara topp tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer