Elin Rubensson är ett av två tunga tapp för Göteborg, som Frida Östberg tror blir kännbart. Foto: Bildbyrån

Frida Östberg om Göteborgs tapp: ”Kommer att ha utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Lagkaptenen Beata Kollmats har slitit sönder korsbandet.

Och landslagsspelaren Elin Rubensson ska bli mamma.

Efter dessa två tunga tapp kan Göteborg få svårt att ta SM-guld, siar SVT Sports expert Frida Östberg.

– Man kommer vara sårbara, säger hon.

Två år i rad har Göteborg slutat tvåa i Damallsvenskan.

Inför säsongen 2020 har laget satsat hårt, och bland annat värvat landslagsanfallaren Stina Blackstenius från Linköping. Men de senaste månaderna har laget drabbats av två tunga avbräck. Först, i april, skadade lagkaptenen Beata Kollmats ett korsband, och sedan – så sent som förra veckan – meddelades det att landslagsspelaren Elin Rubensson är gravid och därför avbryter säsongen.

”Kommer vara märkbart”

Med dessa två tapp har Göteborg nu bara 15 utespelare i truppen. Det kan bli kännbart, när det nu väntar en ovanligt intensiv säsong med tanke på den försenade säsongsstarten.

– Göteborg kommer, tillsammans med andra, ha utmaningar. Det kommer vara märkbart, absolut, säger Frida Östberg.

Värvat landslagstrio

Östberg betonar dock att Göteborg har en väldigt stark startelva. Till exempel är den tidigare landslagsbacken Emma Berglund tillbaka efter en lång skadefrånvaro, och så har laget värvat landslagsmeriterade spelare som Emma Kullberg, Filippa Angeldahl och tidigare nämnda Stina Blackstenius.

– Men Emma Berglund får man beräkna att hon varit skadad i många år, så jag kan omöjligt tänka mig att hon ska kunna gå in och spela så många matcher på kort tid som det blir nu, säger Östberg, och fortsätter:

– Och framför Berglund och Kullberg så har man Filippa Angeldahl och sedan Blackstenius framför henne. Så hela den centrallinjen är ju ny. Och det tror jag kommer påverka Göteborgs chanser. Jag tror att man kommer att vara väldigt ojämna, de behöver spela ihop sig. De har ju fantastiska fotbollsspelare–  inget snack om det – men jag tror att det kommer påverka att de inte känner varandra.

– Om man jämför med Rosengård, som är den största utmanaren, så har de också en tunn trupp. Men det är en trupp som känner varandra väldigt väl och de har kvar tränaren, så alla känner alla och det finns en tydlighet där.

De har ju varit nära guld två år i rad. Kan de utmana om guldet i år, eller är de här tappen för tunga?

– Det är sårbara tapp, så det blir svårt. Nu vet vi inte vem de ersätter med, men just kontinuiteten tror jag också blir avgörande för Rosengård. De kommer att ha en bra startelva, men är sårbara i övrigt. Och jämför man med Rosengård som är deras största konkurrenter har de bättre yngre spelare, som är mer skolade.

ARKIV: Rosengård fick guldvråla 2019 (20 oktober):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.