Frida Östberg Foto: Bildbyrån

Frida Östberg om Hegerbergs jättekontrakt: ”Hoppas att det inte är ett enskilt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Ada Hegerberg skrev i dag på ett jättekontrakt med Lyon vilket gör henne till världens bäst betalda kvinnliga fotbollsspelare. SVT Sports expert Frida Östberg glädjs med norskan men hoppas samtidigt att det här inte är ett enskilt fall.
– Det handlar om att vi vill ha en hel trupp eller en hel generation som presterar tillsammans, säger hon.

Norska Hegerbergs kontrakt med den franska storklubben sträcker sig till 2021 och i och med den nya lönen passerar hon bland andra Marta, som blivit utnämnd till världens bästa fotbollsspelare fem gånger.

– Jag hoppas att det här inte är ett enskilt fall, eller ett av två fall. Det handlar om att vi vill ha en hel trupp eller en hel generation som presterar tillsammans. Sen behöver alltid någon spänna bågen för att visa att det är möjligt. Men för mig är det viktigare att fler kan få lite mer, det behövs så otroligt lite för att göra en stor skillnad, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

– Vi har ju hela tiden pratat om att vi vill ha en mer jämställd fotboll så det här kanske kan influera Fifa och Uefa på lång sikt, att de tänker mer likvärdigt kring dam- och herrfotboll.

”Viktigare att hela Lyon får bra betalt”

Ösberg gläds med Hegerberg, som alltså blir den bäst betalda kvinnliga fotbollsspelaren i världen.

– För mig är det viktigare om fler spelare fick bättre betalt, sen är det härligt att hon får den uppmärksamheten i en klubb. Men jag tycker att det är viktigare att hela Lyon får bra betalt.

Men enligt Östberg är det inte troligt att de svenska klubbarna kommer att erbjuda samma summor någon gång den närmsta tiden.

– Det är inte i lön som Sverige och Damallsvenskan kommer att kunna vara med och konkurrera utan då handlar det mer om fotbollskunskapen. Här finns det inte de pengarna, det blir bara ännu tydligare hur långt efter Sverige är.

Vad kan du säga om Ada Hegerberg som fotbollsspelare då? Hur bra är hon?

– Hon gör mål och avgör matcher så enkelt är det ju. I mina mått mätt hittar jag andra spelare som jag tycker är minst lika bra. Det är ju ingen slump att det är just Marta och Morgan som är forwards och gör mål som får de här lönerna.

– Jag är glad att hon har fått den här lön en men jag hoppas framförallt att det är fler som kan få någon procent högre så de kan satsa på fotbollen på heltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer