Östberg om Schelins avslut: ”En sorglig dag”

Uppdaterad
Publicerad

Nackskadan sätter stopp för fortsatt spel för flerfaldiga diamantbollvinnaren Lotta Schelin som under torsdagen meddelade att hon avslutar sin fotbollskarriär.

SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg ser Schelins avslut som en stor sorg i fotbollsvärlden.

– Det är en sorglig dag, det är trist att hon tvingas avsluta sin karriär på det här sättet, säger hon till SVT Sport.

Det var i juni förra året som Lotta Schelin åkte på en smäll i en match mot Limhamn/Bunkeflo. Hon spelade EM men därefter har hon saknats i laguppställningarna.

– Hon har kämpat så länge under alla år med olika skadebekymmer, det är trist att hon tvingas avsluta sin karriär på det här sättet. Jag hade unnat henne ett mer värdigt avslut, säger Frida Östberg.

Hur mycket har Lotta betytt för svensk damfotboll?

– Hon är en fantastisk fotbollsspelare, titta bara på hennes meriter och på hur många mål hon har gjort. Hon är den spelaren som alltid sätter de där halvchanserna. Sedan är hon även en klok spelare som är mån om spelarna runt omkring sig – där tycker jag också att hon har varit bärande, säger Ösberg och fortsätter:

– Hon sprider också en positiv energi utanför planen trots att hon har haft de här olika bekymmerna. Det krävs rätt mycket att man ska orka ge till andra även fast man själv har haft små utmaningar.

”Hon har alltid vågat prova saker”

Fotbollsstjärnan har under sin karriär gjort 185 landskamper, 88 landslagsmål, ett VM-brons, OS-silver, tre Champions League-titlar, fem diamantbollar, åtta franska ligatitlar och fem franska cuptitlar – Schelin kan därför ses som en av Sveriges största profiler genom tiderna.

– När Lotta kom med i OS 2004, så kom hon in med energi och en vilja. Hon såg bara möjligheter och vågade ta plats och använda sitt djupledsspel. Hon var den som faktiskt var först ute och vågade flyttade till Frankrike och Lyon. Hon har alltid vågat prova på saker och ser möjligheterna i den miljön hon befinner sig i och det smittar av sig till alla andra.

Vilket ögonblick med Lotta ser du framför dig?

– Det är klart att man tänker på OS när Sverige tog en stor medalj som inte var så väntad – där hon tog det defensiva jobbet. Men jag tänker nog mest på hennes tid i Lyon, ett lag som hade alla förväntningar på sig men hon tog platsen där. Hon är nog den svenska spelare som vunnit flest Champions League-titlar, avslutar Ösberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.