Fridolina Rolfö under sommarens VM-slutspel. Foto: Bildbyrån

Fridolina Rolfö: ”Tillbaka till nästa landslagsläger”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelar första EM-kvalmatchen i gruppen ikväll – utan spetskvalitet från Fridolina Rolfö. Anfallsstjärnan är fortfarande inte helt återställd efter den ligamentsskada hon ådrog sig i VM-bronsmatchen mot England. – Jag hoppas vara tillbaka till nästa läger, och vara en del av truppen då, säger Rolfö till SVT.

Efter sommarens VM-brons påbörjar de svenska damfotbollslandslaget resan mot EM i England 2021. Sverige möter Lettland ikväll borta i första gruppspelsmatchen mot mästerskapet. I grupp F ingår också Island, Slovakien, Ungern. Sverige öppnar mästerskapsresan utan givna Fridolina Rolfö i truppen.

– Foten känns betydligt bättre. Min rehab går framåt, och jag har jobbat några veckor sedan VM. Jag är i full träning. Det är inte långt kvar tills jag kan vara tillbaka i spel.

SVT Sports expert menar att avsaknaden av Rolfö är ett stort avbräck för Sverige.

– Hon var en av VM:s bästa spelare när hon kunde spela. Hon är tongivande i det offensiva spelaet. Hon söker de fria ytorna och är alltid ett hot mot motståndaren. Hon kan avgöra i sådana här typer av matcher. Hon kan skjuta utifrån, och leverera assisten.

Bytt klubb i Tyskland

Fridolina Rolfö var en av flera damlandslagsspelare i Sverige som gjorde tungt klubbyte i Europa efter mästerskapet i Frankrike. Hon bytte klubbadress från Bayern München till tyska ligamästarinnorna Wolfsburg. Förra veckan köpte den svenska TV-kanalen Viasat rättigheterna till de stora damligorna i Europa.

– Fantastiskt roligt. Det är något som inte har funnits tidigare. Det är roligt för damfotbollen generellt, att man kan få följa de bästa ligorna, och kul för de som spelar ute i Europa. Ett otroligt lyft.

Fridolina Rolfö som från den här säsongen spelar med Wolfsburg menar att intresset för damfotboll är något större i Tyskland än i Sverige.

– Det är lite mer folk på läktarna. Det är den stora skillnaden. Sedan har det heller inte tidigare funnits något TV-avtal i Tyskland, som har visat alla matcher. Det har varit några enstaka matcher som har visats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.