Radamel Falcao (till vänster) gjorde ett av Galatasarays mål. Foto: Erdem Sahin/Epa/TT

Galatasaray bröt 21-årig förbannelse mot Fenerbahce

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig förbannelse är bruten.

För första gången sedan 1999 vann Galatasaray i kväll ett derby borta mot Fenerbahce.

– Detta är den lyckligaste dagen i mitt liv, säger försvararen Marcao.

Fenerbahce–Galatasaray är ett osedvanligt prestigefyllt derby.

De senaste fem gångerna som det ”internkontentala derbyt” (som det kallas efter Fenerbahce kommer från den asiatiska delen av Istanbul och Galatasaray från den europeiska sidan) har spelats har det slutat oavgjort. Annars har det under 2000-talet oftast slutat med hemmaseger, framför allt när Fenerbahce har spelat hemma.

Fenerbahce tog ledningen

Men så blev det inte i kväll. Då vann nämligen Galatasaray (med Jimmy Durmaz på bänken) – på Fenebahces hemmaarena Ulker Stadium – med 3–1 i en hetlevrad match som bjöd på inte mindre än två utvisningar och tolv gula kort. Detta trots att Max Kruse gav Fenerbahce ledningen på straff.

– Det är här den lyckligaste dagen i mitt liv, säger den brasilianske försvararen Marcao, enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

”Länge sedan sist”

Lycklig var även målvakten Fernando Muslera.

– Detta var en väldigt betydelsefull seger. Det var länge sedan sist, sade han, och berättade att han såg segern som rättvis:

– Vi dominerade matchen från start till slut.

Stolar kastades in

Det var inte bara på planen som det var upprörda känslor. Efter slutsignalen kastades en del stolar från läktaren in på planen, och spelarna fick saker kastade mot sig när de firade Falcaos straffmål. Dessutom fick tränaren Ersun Yanal höra publiken skrika krav på hans avgång. När Fenerbahces spelarebuss lämnade arenan attackerades den dessutom med stenar från upprörda supportrar.

Fenerbache ligger just nu bara på sjunde plats i den turkiska ligan. Senast de inte slutade topp sex i ligan var 1987-88, då de slutade på åttonde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.