Uruguay vann – men tappade åttondelsfinalen till Sydkorea

Uruguay var länge länge klart för åttondelsfinal när man hade 2-0 mot Ghana – men ett sydkoreanskt mål på tilläggstid mot Portugal gjorde att det inte räckte.

Superstjärnan Luis Suarez grät med ansiktet i tröjan när domaren blåste av matchen.

-Vi känner sorg och besvikelse. Jag tänker på min fyraårige son som kommer att lämna det här mästerskapet med en känsla av sorg, säger 35-årige Suarez som spelade sitt fjärde och sista VM-slutspel.

Uruguay-Ghana var sex minuter senare till start av andra halvleken och hade hela åtta minuters tillläggstid, vilket gjorde att den i realtid var tio minuter senare än Sydkorea-Portugal. Det blev ett utdraget drama på båda arenorna.

Redan när spelarna nåddes av Sydkoreas sena 2-1-mål såg Suarez förtvivlad ut på bänken. Efter slutsignalen var känslorna ännu starkare och domarna fick fly från uppretade spelare i Uruguay.

Straffsituation

I mitten av första halvlek fick Ghana straff. Andre Ayew slog den löst till höger och Sergio Rochet gick rätt och räddade och tog revansch för att ha orsakat straffen.

Det blev kostsamt för Ghana. Ett par minuter efter straffräddningen gick Luis Suarez för ett avslut efter att ha vikt in i straffområdet. Lawrence Ati-Zigi i Ghanas mål räddade men Giorgian de Arrascaeta, från den brasiianska storklubben Flamengo, sprang nedhukad fram och nickade in returen från nära håll för 1-0 till Uruguay.

Ett par minuter senare gjorde Arrascaeta sitt andra mål. Suarez lyfte fram bollen och Arrascaeta slog in den på volley för 2-0.

Nära udda rekord

Arrascaeta var en minut från Juan Peregrino Anselmo något udda VM-rekord för Uruguay, som tidigaste tvåmålsskytt i ett VM. I den första turneringen 1930 när Uruguay tog hem titeln på hemmaplan (4-2 i finalen mot Argentina) gjorde Juan Peregrino Anselmo två mål i matchen mot Jugoslavien under matchens första 31 minuter. Arrascaeta behövde 32 minuter för att hinna göra sina två.

Fifa-chefen Gianni Infantino tittade emellanåt på matchen – när han inte ägnade sig åt mobilen.