Henok Goitom. Foto: Bildbyrån

Goitom: ”Är inte bara de svartas kamp”

Uppdaterad
Publicerad

George Floyds död har spridit protestvågor världen över.

Nu hoppas Henok Goitom på förändring – på riktigt.

– Förhoppningsvis kan det här leda till att vi kommer till bättre tider, säger AIK-kaptenen.

Henok Goitoms åttonde allsvenska säsong i AIK inleds i märkliga tider.

Inte bara med restriktioner på grund av coronaviruset – utan även med ett annat utbrett faktum som har snott åt sig ordentligt av pandemins rampljus de två senaste veckorna.

Idrott och politik

Det vill säga strukturell rasism och polisens övervåld mot svarta i USA.

– Det är bra att det kommer upp till ytan, säger Goitom.

”Ibland måste man skrika”

Den 35-årige trotjänaren välkomnar protesterna som uppstått världen över till följd av den 46-årige amerikanen George Floyds död i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

– Det här är ingenting som är nytt. Det var lite svårare förut när mobiler och sociala medier inte fanns, men nu filmas det och det gör att hela rörelsen bara blir större och större, säger Goitom och fortsätter:

– Ibland måste man skrika högt för att få till en förändring, ibland räcker det inte med vanligt prat. Då finns det en tendens att själva rörelsen inte får kraft. Men nu märker man ju att det här inte bara engagerar i USA utan i hela värden.

Den 2 juni publicerade AIK en helsvart bild på sociala medier, en dag som blev känd som ”blackouttuesday” efter initiativ från Black Lives Matter-rörelsen.

– Det var inga konstigheter från klubbens håll. Klubbens namn står för just det: Allmänna idrottsklubben. Alla är välkomna, oavsett hudfärg, läggning, politisk ställning och så vidare, säger Goitom.

”Vad jag önskar...”

TT: Tror du att den här rörelsen kan få bestående effekt för framtiden?

– Det är svårt att svara på den frågan. Men vad jag önskar är att det blir en förändring, att färg inte ska vara det som avgör hur man blir bemött. Vad jag önskar är en sak och vad som kommer hända är en annan – men man märker redan nu att de som är privilegierade verkar inse att de är privilegierade. Samtidigt, när man inte har haft den här rasismen i vardagen så kanske det är väldigt svårt att se att den existerar. Därför är det bra att det filmas från olika håll, så det kommer till ytan.

Gotiom avslutar:

– Det här är inte bara de svartas kamp, utan jag tror det är hela världens.

AIK inleder den, på grund av coronakrisen, försenade allsvenska säsongen på söndag, borta mot Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet