Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Göteborgs Amir Al-Ammari tog guld med Irak – första titeln på över 34 år: ”Så mäktigt”

Uppdaterad
Publicerad

65 000 åskådare såg Gulfcupfinalen mellan Irak och Oman.

Göteborgs Amir Al-Ammari var med och bärgade hem guldet för Irak – landets första titel på över 34 år.

– Fotbollen är det största vi har här, hade vi haft en arena som fyllt 500 000 hade vi fyllt den också, säger han till SVT Sport.

Det krigshärjade Irak har under lång tid stoppats från att stå värd för internationella fotbollsmatcher. Men i år, 43 år senare, fick man chansen att vara värd för ett fotbollsmästerskap.

Göteborgs Amir Al-Ammari, som är född i Jönköping och spelar för Irak, gick hela vägen till final tillsammans med sina landsmän. Väl där besegrade man Oman med 3-2 – och tog hem Gulfcupen för första gången sedan 1988.

– Nu har man insett vad man gjort. Det är klart det är något fantastiskt och stort för hela landet. Att få se glädjen på alla där inne. Att vi får ta hem turneringen på hemmaplan, det var 40 år sedan sist, det är en otrolig känsla. Glädjen man såg på arenan, på gatorna utanför och allting, man fattar verkligen att man gjort något stort, säger han till SVT Sport.

Tillägnade segern till alla inblandade

Al-Ammari, som landade i Göteborg under måndagsförmiddagen, berättar att den här helgen är något han kommer bära med sig för resten av hans liv.

– Vi åkte igenom staden med bussen och alla sprang efter oss. Det är min första turnering för landet och vi lyckades ta hem den samtidigt som det var första gången jag spelade för publik i Irak.

Kaos utanför arenan inför matchen

Den stora triumfen kantades dock av stort kaos utanför arenan Basra International Stadium timmar innan avspark – där en person dog och flera skadades, uppgav Iraks statliga nyhetsbyrå.

– Jag hann läsa det lite snabbt innan matchen på hotellet. Alla som jobbade runt arenan lugnade ner det hela och stängde runt om då arenan redan var fullsatt fyra timmar innan. Vi tänkte på alla inblandade och tillägnade hela segern till dem. Vi försökte hjälpa familjerna som skadades och tyvärr gick bort efter matchen. Det här ska inte hända, det är väldigt tragiskt, säger han.

Två andra svenskbekantingar var med och tog guld: Göteborgs Alai Ghasem, samt Rewan Amin som tillhör Dalkurd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.