Gais ordförande Roland Blomstrand och en domare som kollar på en VAR-skärm. Foto: Bildbyrån

Göteborgs fotbollförbund tar ställning mot VAR

Uppdaterad
Publicerad

Gais lämnade in en motion för att Göteborgs fotbollförbund ska ta ställning mot VAR.

På årsmötet gick man på Gais linje, skriver Göteborgs-Posten.

Årsmötet i förbundet hölls under tisdagskvällen och 42 föreningar och 105 röstberättigande var på plats.

Där röstades det igenom att man går på Gais linje, det vill säga att förbundet framöver ska ta ställning mot VAR i Sverige.

– Det här är Gais officiella ståndpunkt. Det har även framförts av våra medlemmar. Vi vill framföra att Göteborgs fotbollförbund röstar aktivt mot VAR, säger Gais ordförande Roland Blomstrand på mötet enligt GP.

Terje Johansson, ordförande i Örgryte, menar att beslutet är enkelt.

– Vi tycker inte att frågan är komplex. Den är jätteenkel. Majoriteten av Sveriges elitföreningar som styrs genom medlemmar har sagt att det här vill vi inte ha. Så enkelt är det, säger han.

IFK Göteborg, som har årsmötetsbeslut på att motverka VAR, valde att tala för motionen. Häcken valde att lägga ner sin röst i frågan, då den inte lyfts på ett årsmöte i föreningen.

Stockholm var det första av flera förbund att lyfta frågan på sitt årsmöte. Där fick AIK:s, Hammarbys och Djurgårdens gemensamma motion att motverka införandet av VAR avslag.

SÅ KOMMER ETT VAR-BESLUT FATTAS

VAR-frågan har diskuterats i många vändor inom svensk fotboll. Ännu finns inget beslut varken för eller emot att införa videoteknik som assistans till domarna.

Frågan kan som tidigast lyftas under Svenska Fotbollsförbundets representantskap under hösten 2024. Där har följande parter rösträtt: Svenska Fotbollförbundet, distriktsförbunden, representanter från elitklubbar samt från elitföreningarna Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam.

Sedan tidigare har möjligheten till införande av VAR utretts av SvFF tillsammans med Sef, och en rapport lämnades under 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.