Göteborgs pengaregn efter VM: 900 000 kronor. Foto: Bildbyrån

Göteborgs pengaregn efter VM: 900 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg hade tillsammans med Rosengård flest spelare av samtliga lag i damallsvenskan i sommarens fotbolls-VM i Frankrike.

Något som innebar en rejäl ekonomisk skjuts.

Världsmästerskapet var det första där damklubbarna fick ekonomisk ersättning från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) för att låna ut sina spelare. Klubbarna erhöll 450 dollar (cirka 4 300 kronor) per dag, från och med det att landslaget samlades till att det åkte ur turneringen, för varje spelare som deltog i VM.

50 procent av kompensationen delades ut till den klubb som spelaren i dagsläget representerar. Den resterande halvan fördelades mellan de klubbar som spelaren har representerat under den tiden hon var mellan 12 och 22 år.

Enligt Göteborgs-Posten landade den totala ersättningen från Fifa på 534 000 kronor för Göteborg FC.

”Det säger att verksamheten är ganska bra”

Utöver detta ersatte även damallsvenskans huvudsponsor Obos klubbar med norska och svenska VM-spelare med 75 000 kronor per spelare – vilket gav Göteborg ytterligare 375 000 kronor.

Sammanlagt innebar fotbolls-VM med andra ord ett ekonomiskt tillskott på drygt 900 000 kronor för den damallsvenska tabelltvåan.

– Pengarna går in i verksamheten. Det säger att verksamheten är ganska bra. Ett incitament för oss att jobba vidare, säger sportchefen Lasse Svensson till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.