Gothia cup tvingas ställa in för andra året i rad. Foto: Bildbyrån.

Gothia Cup ställs in – vädjar till Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Gothia Cup ställs in för andra året i rad på grund av coronapandemin.

Nu vädjar arrangören till statsminister Stefan Löfven.

”Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa”, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.

Gothia Cup i Göteborg, världens största fotbollsturnering för ungdomar, hade arrangerats varje år sedan starten 1975 men har nu tvingats ställa in två år i rad.

Arrangören hade hoppats kunna genomföra en nedskalad version av turneringen i sommar men måste slopa planerna givet läget i samhället.

”Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad. Vi har gjort allt vi kan för att ge våra ungdomar en vecka full av glädje och fotboll i sommar men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet”, säger generalsekreteraren Dennis Andersson i ett pressmeddelande.

”Låt våra barn spela”

Arrangören menar att det inte är möjligt att genomföra turneringen med tanke på Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands riktlinjer.

Dennis Andersson är kritisk till hur barnidrott hanteras under pandemin.

”Till sist, till våra politiska beslutsfattare: ”Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!”, säger han.

Turneringen, som är en viktig inkomstkälla för arrangerade BK Häcken, skulle ha spelats 18-24 juli.

SVT Sport har sökt Stefan Löfven för en kommentar.

ARKIV: Arrangören om inställda Gothia Cup: ”En klump i bröstet” (14 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.