Brasilien blir värdland för Copa América Foto: Bildbyrån

Grönt ljus för Copa América

Uppdaterad
Publicerad

Det sydamerikanska mästerskapet Copa América har omgärdats av frågetecken sedan Brasilien nyligen fick ta över värdskapet.

Nu har storturneringens öde avgjorts i Högsta domstolen – som ger klartecken.

En majoritet av de elva domarna i Brasiliens Högsta domstol anser att turneringen inte utgör en oacceptabel hälsorisk.

Men flera av dem beordrar myndigheterna att vidta extra säkerhetsåtgärder.

”Det faller på (delstatsguvernörer och borgmästare) att fastställa lämpliga hälsorutiner och se till att de respekteras, för att undvika ett 'copavirus', med nya smittofall och att nya varianter dyker upp,” skriver till exempel domaren Cármen Lúcia i sitt beslut.

Premiär på söndag

Med all sannolikhet kommer därmed premiärmatchen mellan Brasilien och Venezuela att spelas som planerat på söndag.

Det har varit många vändor kring Copa América, som precis som EM sköts upp från 2020 till 2021 på grund av coronapandemin. Brasilien fick nyligen ta över arrangörskapet sedan mästerskapet först flyttats från Colombia, på grund av våldsamma protester efter presidentvalet, och sedan från Argentina till följd av det allvarliga smittoläget i landet.

Stor kritik

Kritiken har dock varit stor i Brasilien och landets egna landslagsspelare är emot att turneringen genomförs. Närmare 480 000 människor har hittills dött i covid-19 i Brasilien och kritikerna, däribland den politiska oppositionen, befarar att turneringen kommer att leda till ytterligare smittspridning.

Såväl Brasiliens president Jair Bolsonaro som det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol försvarar dock att mästerskapet hålls i landet – och vidhåller att det kommer att vara säkert.

KLIPP: Hör Patrik Andersson berätta om EM 1992 (10 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.