Framtidens stjärnor visar upp sig i U21-EM i Italien. Foto: Montage

Guide: U21-EM i SVT 16–30 juni

Uppdaterad
Publicerad

Se framtidens stjärnor i U21-EM i Italien. Mästerskapet avgörs för 22:a gången och Tyskland är regerande mästare. SVT Sports expert tror att Tyskland kommer försvara titeln.

– Jag tror på Tyskland-Italien i final och att Tyskland med sin enorma bredd i truppen, med erfarna spelare med bra fysik och teknik, blir avgörande, säger Johannesson.

Sverige var nära ett avancemang till årets EM men en förlust i den sista kvalmatchen hemma mot Belgien (0-3) förstörde den möjligheten. Nu är siktet inställt mot mästerskapet 2021 och kvalspelet inleds i september. Sverige har Irland, Island, Italien, Luxemburg och Armenien i sin grupp.

Sverige vann U21-EM 2015 efter straffläggning i finalen mot Portugal och Sverige kvalade in även 2017 men gick inte vidare från gruppen.

Här är sändningstiderna för årets EM:

Söndag 30 juni

20.40 SVT24/Play Final

Experten Markus Johannesson har koll på lagen och profilerna:

Grupp A

Belgien

Laget som såg till att inte Sverige gick till slutspel. Slog Sverige i sista matchen. Offensivt skickliga men stort frågetecken för balansen i defensiven, framförallt mittfältet. Påminner på så sätt om A-landslaget där det är roligare att anfalla än att jobba hårt i försvarsspelet. Förlorade nyligen mot Frankrike med 0-3. Kommer att få svårt att gå hela vägen.

Håll koll på:

Nr 10 Siebe Schrijvers (Club Brügge). Playmaker som hela tiden är spelbar och delaktig i anfallsspelet. 

Nr 11 Dodi Lukebakio (Fortuna Düsseldorf). Huserar främst på högerkanten och är målfarlig. Snittar 0,44 mål per match i Bundesliga.

Nr 17 Yari Verschaeren (Anderlecht). Blott 17-årig offensiv mittfältare som blivit uttagen. Har spelat frekvent i startelvan för Anderlecht under säsongen.

Italien

En av de stora favoriterna för mig. Förbundskaptenen, gamle storspelaren Luigi Di Biagio, har ett taktiskt skickligt lag med mycket spetsegenskaper. Det går fort framåt när de vinner boll och känns som ett klassiskt Italienskt lag i en positiv bemärkelse. Bollskickliga, bra driv med bollen, aggressiva i försvarsspel och press-spel, bra positionsspel.

–Jag tror det blir final för Italien. En känsla som bygger på att italiensk landslagsfotboll har medvind just nu. Herr och -damlandslag, U-landslag. Alla verkar bära en känsla av revanschlusta efter några sämre år för italiensk landslagsfotboll. Det tillsammans med hög kvalitet offensivt och god organisation kan ta dem hela vägen. Nyckelmatch är Spanien i första gruppspelsmatchen, säger Markus Johannesson.

Håll koll på:

Nr 20 Moise Kean (Juventus). Två mål på sina tre första A-landslagsmatcher säger en del. Spelar kontinuerligt vid 19 års ålder i Juventus och gör mycket mål. Högintressant!

Nr 13 Gianluca Mancini (Atalanta). Var med i A-landslagstruppen senast mot Grekland. Spelar centralt i backlinjen i årets succélag i Serie A. 

Nr 10 Rolando Mandragora (Udinese). Spelar vecka ut och vecka in på mittfältet i Udinese. Härlig vänsterfot och mittfältsgeneral här. 

Nr 14 Federico Chiesa (Fiorentina). Son till gamle storspelaren Enrico Chiesa. Äpplet faller inte långt från trädet sägs det. Vi får se men intressant att följa.

Polen

Välorganiserat lag som satsar mycket på kontringar. Många på rätt sida av bollen och duktiga i positionsspelet gör dem svårslagna. Ändå svårt att se hur de ska utmana Italien och Spanien.

Håll koll på:

Nr 9 Dawid Kownacki (Utlånad från Sampdoria till Fortuna Düsseldorf). Spelar kontinuerligt i Bundesliga. Var med och spelade för Polen i VM 2018. Elva mål på elva matcher på vägen till EM för U21 landslaget. Han ska bära Polen på sina axlar.

Spanien

Vi vet vad vi får när Spanien spelar. Ständiga frågan är alltid, kan de omvandla bollinnehav till att ändra tempo och slå ut motståndarens låga försvar? Klarar de att hålla koncentrationen defensivt? Laget har klass och när de spelar igenom motståndarens mittfält och blir rättvända mot backlinjen i spelyta två. Då kommer många maxlöpningar bakifrån och de är tekniskt skickliga i trånga situationer. Italien i första omgången blir riktigt intressant att följa.

Håll koll på:

Nr 10 Dani Ceballos (Real Madrid). Även om Real Madrid haft det tungt i år så är det oerhört svårt att få speltid i det laget. Ceballos får det ofta och spelar centralt på mitten lite till vänster. Är en av EM:s storstjärnor.

Blev 2017 turneringens spelare i EM som Tyskland vann. Gjort sex A-landskamper för Spanien.

Nr 2 Jesús Vallejo (Real Madrid). Spelar en hel del för att vara i en storklubb. Central i backlinjen. Blir intressant att följa under turneringen då försvaret är nyckeln för Spanien att gå långt.

Nr 11 Mikel Oyarzabal (Real Sociedad). Är med i den senaste A-landslagstruppen för Spanien. Användbar i flera olika positioner som mittfältare/forward.

Grupp B

Danmark

Slagit Frankrike och Belgien på slutet. Har några spelare som är med i A-landslaget för tillfället. Danmark är alltid härliga att se med en positiv anfallsglad syn på fotboll. Ska inte kunna gå hela vägen eller ens vidare ur den här gruppen men vem vet….Gick vidare från en relativt enkel kvalgrupp där de gjorde många mål. Hamnade i kvalet före Polen som gick vidare via playoff.

Ha koll på:

Nr 11 Jacob Bruun Larsen (Borussia Dortmund). Håller till på vänsterkanten och spelar en hel del för Borussia Dortmund. Då har man kvalitet.

Nr 10 Robert Skov (FC Köpenhamn). Åtta mål på tio matcher i U21 under kvalet. Utgår från högerkant och är ordinarie i FC Köpenhamn. 

Nr 9 Magnus Ingvartsen (Genk). I plantskolan Genk spelar Ingvartsen som är central forward. Intressant spelare som skall bli intressant att följa.

Nr 4 Joachim Andersen (Sampdoria). Spelar vecka ut och vecka in som mittback i Sampdoria. Ryktas vara på väg till större klubbar inom kort. Haft vissa problem men är med i truppen.

Nr 5 Victor Nelsson (Nordsjälland). Tillsammans med Robert Skov de som var med i senaste A-landslagstruppen för Danmark. Central försvarare.

Serbien

Slog Polen med 2-0 i en jämn match i mars. Har som alltid ett par riktigt talangfulla spelare men räcker troligtvis inte till som lag då bredden inte riktigt finns. Kan absolut bli tvåa i gruppen då den platsen är vidöppen.

Ha koll på:

Nr 9 Luka Jovic (Real Madrid). Nyligen värvad till Madrid från Eintracht Frankfurt. Kommer med automatik bli en av de stora stjärnorna tack vare det. Med i A-landslaget och ingick i VM-truppen i Ryssland 2018. Central forward som spelade från start i 0-5 förlusten mot Ukraina. 

Nr 10 Andrija Zivkovic (Benfica). Kan spela både till vänster och höger på mittfältet och är den som först och främst skall serva Jovic med bollar. Tillhör numera A-landslaget och är permanent i den truppen.

Tyskland

Regerande mästaren som tillhör favoriterna igen. Skall gå igenom den här gruppen som segrare. Har kvar fyra spelare från 2017 när de lyfte bucklan. Väldrillade, skickliga fotbollsspelare som i sina bästa stunder spelare en fantastisk fotboll. Mycket passningar som skär igenom motståndarens lagdelar. Vändningar från kant till kant med efterföljande genombrott med hög fart. Enorm konkurrens och väldigt många bra fotbollsspelare. Den tyska plantskolan fortsätter att leverera. Väldigt stabila bakåt.

– Allt handlar om att vara tillräckligt effektiva då de kommer möta samlade låga försvar. Relativt lätt grupp att få värma upp emot. Tyskland vinner EM, tror Markus Johannesson.

Ha koll på:

Nr 1 Alexander Nübel (Schalke 04). ”Nye Manuel Neuer” sägs det. Vi får se om han kan leva upp till den beskrivningen men han är ordinarie i Bundesliga. 

Nr 4 Jonathan Tah (Bayer Leverkusen). Spelade från start i A-landslaget i  trebackslinje mot Vitryssland. Då förstår ni att det finns en stor kvalitet. Mittbacksgeneral som kommer leda försvaret tillsammans med...

Nr 5 Timo Baumgartl (Stuttgart). Kommer med stor sannolikhet bilda ett av EM:s absolut mest svårforcerade mittbackspar med Tah. Bra med bollen och uppspelen håller hög klass.

Nr 3 Lukas Klostermann (RB Leipzig). Lagkamrat med Emil Forsberg i ett topplag i Bundesliga. Spelade från start som höger wingback  i A-landslaget mot Vitryssland. 

Nr 19 Florian Neuhaus (Mönchengladbach). Kreativ central mittfältare som gjorde hela elva assists i Bundesliga denna säsong.

Nr 21 Arne Maier (Hertha BSC). Går under namnet ”underbarnet” i Tyskland. Stora klubbar har tittat på honom ett tag. Pratas om honom som den ”nye Tony Kroos”.

Österrike

Gick vidare genom att slå Grekland i play-off. Vi vet att allt kan hända (se Sverige 2015) i den här turneringen men skall normalt vara chanslöst mot Tyskland. I kvalet blev de tvåa i sin grupp efter Serbien. De lottades tillsammans även här i EM-slutspelet.Har ett antal spelare som varit uppe och nosat på A-landslaget vilket kan innebära en del inför detta slutspel.

Ha koll på:

Nr 8 Xaver Schlager (Salzburg). Ordinarie i Salzburg. Spelat från start i A-landslaget på slutet. Kommer att behövas centralt på mittfältet framförallt mot mäktiga Tyskland. Grym vänsterfot som gör en del mål.

Grupp C

England

Var i semifinal 2017 och har tre spelare kvar sedan dess. Har svårt att få med sina största stjärnor till mästerskapet. Har ändå tillräckligt mycket talang för att utmana framförallt Frankrike om förstaplatsen men jag tror ändå inte att England räcker till det här mästerskapet.

Håll koll på:

Nr 10 Phil Foden (Manchester City). Oj vilken pärla City fått fram här. Offensiv mittfältare som det mesta kretsar kring i England. Enormt skicklig på att vända bort motståndare med sin låga tyngdpunkt för att sedan ta yta med boll i hög fart. Han måste leverera om England skall utmana.

Nr 8 James Maddison (Leicester City). Skicklig spelare som får mycket förtroende i Leicester. Kan bli bra lekkamrat med Foden. 

Nr 9 Dominic Solanke (AFC Bournemouth). Snabb, stark och sugen på att göra mål. Tar han rätt löpningar i samverkan med Fiden och Maddison kan det bli bra.

Frankrike

Vann en relativt enkel grupp för att kvala in. Frankrikes U-landslag är alltid långt framme i den fysiska och motoriska delen. Skickliga individualister som ibland har svårt att fungera som lag. Lyckas man få ihop laget så såg vi hur det gick för A-landslaget i Ryssland. Alltid en kandidat att gå långt.

Håll koll på:

Nr 9 Moussa Dembélé (Lyon). Spelar mycket i Lyon och gjort en hel del mål. Kommer få sina chanser.

Nr 20 Marcus Thuram (Guingamp). Är man son till Lilian Thuram så måste man hållas koll på. Kanske inte kommer spela så mycket men ändå. Storleken har han (192 cm) när han utgår från vänster som mittfältare/forward. 

Nr 10 Matteo Guendouzi (Arsenal). Spelade mycket i början av säsongen i Arsenal men mattades av. Ändå stort förtroende i en sådan utsatt roll som central mittfältare i ett ofta spelförande lag som Arsenal. Kul att se hur han står sig i den här miljön.

Nr 5 Dayot Upamecano (RB Leipzig). Lagkamrat med Emil Forsberg där han under säsongen spelat mycket som mittback. Stora klubbar har ögonen på honom bland andra  Manchester United.

Kroatien

Spännande att se om Kroatien kan skaka fram en ny gyllene generation efter Modric, Rakitic osv. Den lilla nationen som producerar högkvalitativa fotbollsspelare. Har en framgångsvåg i fotbollen nu med tanke på VM-silvret i Ryssland. Har med några spelare som är med i A-landslaget och är på väg uppåt i karriären. Kan vara med och utmana i gruppen även om de inte är favoriter. Spelat 2-2 mot både Frankrike och på senare tid Italien så kapacitet finns.

Ha koll på:

Nr 7 Josip Brekalo (Wolfsburg). Utgår från kant, oftast vänster och bryter in med sin högerfot. Spelar kontinuerligt i A-landslaget med de stora stjärnorna men där mer på högerkanten.

Nr 10 Alen Halilovic (Standard Liege). Underbarnet som förväntades få en spikrak karriär mot stjärnorna när han värvades av Barcelona efter att ha varit yngsta debutanten någonsin i Kroatiska A-landslaget. Han har efter det stannat av till viss del. Kanske kan han ta ny fart och visa sig från sin bästa sida i det här mästerskapet. 

Nr 8 Nikola Vlasic (CSKA Moskva). Kreativ offensiv mittfältare som kan utgå från olika positioner. A-landslagsman som det ska bli intressant att följa.

Rumänien

Förbundskapten Mirel Radoi bygger vidare på ett lag som han haft under kvalspelet. Vann en svår grupp med Schweiz och Portugal så det här laget skall inte underskattas. 

Håll koll på:

Nr 10 Ianis Hagi (Viitorul på lån från Fiorentina). Har man nr 10 och är son till den store Gheorghe Hagi så måste man hålla koll på honom.

Nr 9 George Puscas (Palermo). Spelade från start mot Norge i A-landslaget nyligen. Spelade också mot Sverige på Friends i EM-kvalet.

Nr 21 Tudor Baluta (Viitorul). Spelade från start på centralt millfält för A-landslaget mot Sverige i EM-kvalet.

Matcherna kommenteras av Chris Härenstam och Pelle Bäckman tillsammans med experten Markus Johannesson och i studion finns Mats Nyström och Daniel Nannskog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.