Guldbollen till Andreas Granqvist

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Granqvist utsågs inte bara till årets back. Under Fotbollsgalan tog han emot Guldbollen.
– Jag är otroligt glad och har nog inte fattat det än, säger han till SVT Sport.

Det blev ingen tolfte Guldboll för Zlatan Ibrahimovic. I stället kammade Andreas Granqvist, 32, hem priset.

–Jag känner en otrolig glädje och stolthet. Den här veckan som varit har jag inte ens kunnat drömma om, att först slå ut Italien och ta sig till VM och sedan stå här med det finaste priset man kan få i Sverige. Jag är otroligt glad och har nog inte riktigt fattat det än, säger Granqvist till SVT Sport och fortsätter:

– Zlatan tio år i rad, elva totalt, Ljungberg, Mellberg, ”Henke”, Patrik Andersson, Glenn Hysén… Det är så många som tagit den och att ens nämnas bland dem är otroligt. När jag väl lagt av och ser tillbaka på min karriär, att jag ändå fått den här bollen en gång – det kommer jag vara otroligt stolt över.

Granqvist, som huserar i ryska Krasnodar, var stolt när han höll sitt tacktal.

– Jag vill börja med att tacka alla ledare och spelare i landslaget, utan er hade jag inte stått här i dag. Det vi har gjort kommer man minnas för alltid, sade han.

Landslagskaptenen fortsatte med att tacka sin familj och alla klubbar ha spelat i.

– Till sist vill jag tacka svenska folket för det stöd och den uppskattning ni visat mig och landslaget de senaste åren. Tillsammans ska vi spela VM 2018.

Enligt juryns motivering fick han priset ”för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM.”

Granqvist, som även utsågs till årets back, är den förste försvarsspelaren att vinna Guldbollen sedan 2003. Då vann Olof Mellberg.

Läs om alla vinnare under Fotbollsgalan.

Vinnare under 2000-talet

Visa

2000 Magnus Hedman
2001 Patrik Andersson
2002 Fredrik Ljungberg
2003 Olof Mellberg
2004 Henrik Larsson
2005 Zlatan Ibrahimović
2006 Fredrik Ljungberg
2007-2016 Zlatan Ibrahimović

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer