Guldbollen, även kallad Ballon d'Or, som delas ut av France Football får även ett pris för damer. ”På tiden”, säger svenska landslagsspelaren Nina Jakobsson. Foto: TT Bild

Guldbollen till damer: ”På tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollen tar ett nytt kliv mot en jämställd sport. Den ansedda Guldbollen, Ballon d'Or, kommer i år för första gången att ha ett dampris.

– Det är ju superkul och verkligen på tiden, säger serieledande Piteås landslagsspelare Nina Jakobsson till SVT Sport.

I kväll delar Fifa ut priset till världens bästa damspelare.

Samtidigt meddelar fotbollsmagasinet France Football att man i år kommer att införa en damklass för Ballon d'Or, den prestigefulla Guldbollen.

– Det är ju superkul och verkligen på tiden. Bra att det händer saker och inte bara blir snack, säger Piteås landslagsspelare Nina Jakobsson.

Den 8 oktober kommer en lista på 15 spelare att släppas. En jury bestående av damfotbollsexperter kommer sedan att meddela valet vid en gala i Paris 3 december.

– Jag skulle lägga min röst på Pernille Harder, funderar Jakobsson om danskan som redan fått priset som Europas bästa spelare.

”Glas är Sveriges bästa spelare”

Jakobsson får fundera länge på vilken som hon anser är Sveriges bästa spelare.

– Då säger jag Hanna Glas. Hon är en kandidat som har utvecklats jättemycket och är skitbra trots flera tunga skador som hon kommit tillbaka ifrån, säger Jakobsson om Eskilstunaspelaren som förra veckan skrev på för storklubben Paris SG.

France Football har delat ut sitt ansedda pris till herrar ända sedan 1956.

Vid Fifa-galan i kväll är Sverigebekantingen Marta, nu i Orlando Pride, och Lyonspelarna Dzsenifer Marozsan och Ada Hegerberg nominerade.

Här är skillnaden på Best FIFA Football Player och Ballon d'Or:

Best FIFA Football Player: Ett pris som var en del av Ballon d'Or  2010–2015, som priset FIFA Ballon d'Or. Efter 2016 är det återigen Best FIFA Football Player. Det är en kombination av journalister, landslagstränare, landslagskaptener och fans. Där varje del står för en fjärdedel av rösterna.

Ballon d'Or: Utses av tid tidningen France Football och har gjort det sedan 1956, förutom åren då priserna delades med Best FIFA Football Player. Juryn här består av fotbollsjournalister. 2018 är första året det delas ut till damfotbollsspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.