Loes Guerts

Häckenmålvakten Loes Geurts gravid

Uppdaterad
Publicerad

Häckens målvakt Loes Geurts är gravid och pausar karriären.

– Vi känner oss lyckligt lottade, säger Geurts i ett uttalande.

När BK Häcken tog över Kopparbergs/Göteborgs verksamhet förra året hade landslagsspelaren Elin Rubensson blivit mamma. Nu skriver den damallsvenska toppklubben att de tagit fram en graviditetspolicy.

Den innebär bland annat en individuellt anpassad träningsplan under och efter graviditeten, att havandeskaps- och föräldrapenningen ”toppas upp” ett halvår innan och efter förlossningen samt att spelarens kontrakt förlängs över ett transferfönster om spelaren har mindre än ett år kvar på kontraktet vid förlossning.

– För att tala klarspråk: det vore korkat av oss att inte erbjuda spelarna stöttning för att kunna bilda familj och samtidigt fortsätta sin elitkarriär, då vi i så fall skulle riskera att förlora våra bästa spelare alldeles för tidigt, säger klubbchef Marcus Jodin till klubbens hemsida.

”Behöver inte vara orolig”

Bebisen är beräknad till september och Loes Geurts berättade om det glada beskedet på en träning i veckan.  Den 36-åriga nederländskan har spelat i klubben i flera år och är glad över stöttningen som finns.

– Det känns riktigt bra att jag inte behöver vara orolig för min fotbollskarriär, även om vi har valt att bli gravida. För tio år sedan hade det kanske betytt slutet på karriären men så är det inte längre. Jag känner hundra procent stöttning från klubben, säger Hon.

Geurts, som konkurrerar med landslagsmålvakten Jennifer Falk, spelade fyra seriematcher för Häcken ifjol.

Nordirländaren Jacqueline Burns, 25, har värvats som ersättare med ett kontrakt över säsongen 2023.

ARKIV: Otäck skada i Svenska cupen-mötet mellan Hammarby och Häcken (6 mars):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.