Håkan Sjöstrand. Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand om matchfixningsåtalet: ”Allvarligt och beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes ett historiskt åtal i ett svenskt matchfixningsfall.

Ett viktigt beslut, anser Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Men samtidigt sorgligt.

– Först och främst är det allvarligt och beklagligt att det över huvud taget har inträffat, säger han.

1 januari 2019 infördes en ny spellagstiftning i Sverige. Nu ska den för första gången ska prövas i tingsrätten.

I dag har nämligen kammaråklagare Staffan Edlund väckt åtal mot fyra personer, bland annat en före detta U21-landslagsspelare och två personer med meriter från det svenska futsallandslaget.

Matchfixning

Detta var ett besked som Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand mottog med blandade känslor.

– Först och främst är det allvarligt och beklagligt att den här situationen över huvud taget har inträffat. Vi lägger ju mycket kraft och resurser på att motverka matchfixning, säger han till SVT Sport, och lägger till:

– Men vi har ju bistått polisen med utredningsmaterial, och att det väcks ett åtal är väldigt viktigt och en signal också att om det inträffar något så kommer vi att agera.

”Drivit på hårt”

Åtalet gäller bland annat ett gult kort som en av spelarna ska ha tagit med flit, och det anser Sjöstrand är ett bevis på att förbundet har gjort rätt i att efterfråga en hårdare lagstiftning, där spel på regelbrott nu är förbjudet.

– Vi har ju drivit hårt på att det inte ska vara tillåtet, men vi vill ju ha en ännu hårdare lagstiftning. Vi ser ju att det fortfarande går att spela på udda händelser som inkast och hörnor, säger han, och utvecklar:

– Det här fallet visar på vikten av att strama åt utbudet på fotbollen. Och det visar ju även att det var positivt att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi nyligen tillsatte en utredare som ska titta på de här frågorna.

Det är ju ett par av spelarna som är landslagsmeriterade. Är de tillgängliga för landslagsspel nu i väntan på åtal?

– Det här är ju väldigt allvarliga uppgifter. De är inte uttagningsbara för landslagsspel just nu. Vi beslutade ju redan när två av dessa anhölls förra vintern att de inte skulle vara tillgängliga, och det gäller för alla dessa nu i väntan på dom.

”Otroligt allvarlig fråga”

Håkan Sjöstrand vill betona en sak lite extra:

– Vi kommer alltid att vända på alla stenar och inte sopa något under mattan. Det här är en otroligt allvarlig fråga.

ARKIV: Så vanligt är matchfixning i svensk fotboll (17 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet