Hattrick av Dibba – men Hammarby nära tappa 4-0-ledning

Pa Dibba gjorde hattrick och byttes ut till stående ovationer i 4-0-ledning med halvtimmen kvar av matchen.

Efter det kom Hammarby nära en kollaps när Gif Sundsvall hämtade upp till 3-4 på bara elva minuter – men hemmalaget kunde hålla ut till ny seger.

– Man börjar tänka ”vad fan är det som händer?”, säger Dibba till SVT Sport.

Dibba spelade i Sundvall mellan 2011 och 2016 , men anfallaren var skoningslös mot sina gamla lagkamrater.

Redan med kvarten spelad tvingade Simon Sandberg Sundvalls-målvakten William Eskelinen till en bra räddning med nick på en Hammarby-hörna. Men på returen kunde en omarkerad Dibba på bortre stolpen lägga in 1-0 för hemmlaget.

Därmed blev Dibba målskytt för sin fjärde allsvenska match på raken. Senast en Hammarby-spelare mäktade med den bedriften var säsongen 2008 när dåvarande skyttekungen och publikfavoriten Charlie Davies gjorde detsamma. Men amerikanen gjorde också mål i en femte raka match – ett målrekord som Dibba lär försöka matcha mot Örebro nästa helg.

Men Dibba var inte klar för dagen. Tio minuter före halvtid hittade en framstormande Nikola Djurdjic på högerkanten in till Dibba som efter att Eskelinen bara nått bollen med fingertopparna kunde lägga in 2-0 i öppet mål.

Efter att Djurdjic stuckit emellan med 3-0-mål innan halvtid kunde Dibba sedan fullborda sitt hattrick tidigt i andra halvlek – på nytt friställd i straffområdet av serben.

Nära kollaps

I den 60:e minuten byttes den nyblivne skytteligaledaren ut till stående ovationer från hemmapubliken.

– Jag hade kanske velat göra tre mål mot ett annat lag, men det är skönt ändå. Kändes som att jag inte riktigt kunde fira målen, säger Dibba till SVT Sport.

I samband med det bytet hamnade hemmalaget i gungning. David Batanero såg ut att ha tröstmålat med sitt 1-4-mål men sedan satte Romain Gall både 2-4 och 3-4 och gästerna jagade helt plötsligt febrilt en kvittering.

Peter Wilson trodde att han kvitterat när han rullade in en skottstyrning bakom Johan Wiland – men han var avvinkad för en knapp offside.

I stället kunde Hammarby hålla ut för en ny seger och återta serieledningen i allsvenskan.

– Det blev jättenervöst. Man kan inte sitta stilla och börjar tänka ”vad fan är det som händer?”. Men vi löste det till slut och tar tre poäng, så det känns skönt, säger Dibba.

Gästerna lämnar Stockholm med sin första förlust för säsongen.