Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se båda målen i Hammarbys seger mot BP i damallsvenska hemmapremiären Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Hammarbys norska stjärnor bakom derbysegern

Uppdaterad
Publicerad

Det var de norska stjärnorna som såg till att Hammarby besegrade BP med 2-1 i derbyt på Tele2. Det såg avgjort ut med 2-0 i paus men Hammarby hade fullt sjå att rädda tre poäng.

– Vi skulle trycka på för att göra ett tredje mål men istället reducerar de till 2-1 och då får vi försvara oss och se till att de inte gör ett till mål. Vi skulle dödat matchen tidigare men det gick inte och så är det i bland, säger norskan Anna Jösendal till Viaplay efter hemmapremiären.

Regerande mästaren Hammarbys ledningsmål kom till efter ett riktigt elegant förarbete av landsmaninnan Julie Blakstad.

Blakstad log när hon fick brassereferenser i samband med hennes dubbelklack när Smilla Vallotto, växte upp i Norge men spelar för det schweiziska landslaget, blev frispelad och gjorde 1-0 efter en dryg kvart.

– Det får ni definiera. Det var fin rörelse i laget och jag hörde att hon kom bakom mig och om jag släppte den rätt skulle det bli mål, säger Julie Blakstad.

Norska Hammarby lett av ex-förbundskapten för Norge

Ett högt pressande Hammarby hade stressat BP till misstag.

Efter en dryg halvtimme nickade Blakstad bakåt till Emilie Joramo som drev in bollen och precisionssmekte in bollen i det bortre krysset, ett väldigt tjusigt mål. Blakstad duckade för säkerhets skull i bollbanan.

Även Vilde Hasund var norskt inslag i Hammarbys startelva uttagen av nye tränaren Martin Sjögren som var norska damlandslagets förbundskapten mellan 2016 och 2022.

”Översätter när vi inte förstår”

– Han är ju lite halvnorsk och översätter när vi inte förstår, säger Jösendal.

BP var tillbakatryckta i första halvlek men steppade upp rejält i andra och var inte långt från att få med sig en poäng.

– I den andra halvleken kommer vi upp i nivå och trycker mer och får in ett mål även om det inte räcker till poäng, säger BP:s målskytt Ellen Toivio.

OBOS Damallsvenskan

Hammarby IF logo

Hammarby IF

2 - 1

IF Brommapojkarna logo

IF Brommapojkarna

Tele2 Arena, Stockholm
Publik: 4160
Domare: Sara Wiinikka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.