Zlatan Ibrahimovic mot Napoli. Foto: Bildbyrån

Han är mest omskrivna idrottsprofilen 2020

Uppdaterad
Publicerad

Vad har en staty, en investering i Hammarby, ett positivt coronatest – och en stor succé i Milan gemensamt?

Jo, allt har bidragit till att Zlatan Ibrahimovic återigen är den mest omskrivna svenska idrottsprofilen i media.

– Han är ständigt aktuell, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever.

Den pågående pandemin har haft stor inverkan på årets lista över de mest omskrivna idrottsprofilerna i svensk media. Corona eller covid-19 har omnämnts i var fjärde sportartikel under 2020.

– Det har varit ett speciellt år, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever, företaget som sammanställer statistiken över hur ofta svenska idrottsprofiler nämns i svensk redaktionell media.

– Två travkuskar tar plats på topp 20, det är rätt talande att det är så. I och med att travsporten har rullat på trots coronan har de fått många artiklar.

Statyn bidrog

Men varken Björn Goop, Daniel Redén, eller någon annan rår på Zlatan Ibrahimovic på listan som Retriever tar fram i samarbete med TT Nyhetsbyrån. Superstjärnan är tillbaka på förstaplatsen, efter att de två senaste åren petats ned av först fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson (2018) och sedan skidstjärnan Charlotte Kalla (2019).

– Zlatan har en förmåga att vara aktuell på så många olika sätt, säger Wikstrand.

Under året har Ibrahimovic gjort succé i Milan men även varit i ropet på grund av statyn som föreställer honom, hans investering i Hammarby, diverse utspel på sociala medier och hans positiva coronatest. Under mätperioden publicerades det 24 372 artiklar om den 39-årige superstjärnan, vilket är nästan 11 000 fler än hans notering förra året.

– En stor del av artiklarna är inte kopplade till det rent fotbollsmässiga, även om det så klart ändå hänger ihop, säger Wikstrand.

Lind topp tio

Ny på listan i år är Amanda Lind (mp). Kultur- och idrottsministern tar sig in på tionde plats, före stjärnor som Daniel Ståhl, Stina Nilsson och Dejan Kulusevski.

– I artiklarna är hon ofta reaktiv och säger exempelvis att hon ska återkomma med svar på olika frågor, så då upplevs hon kanske som lite mer av en statist.

Förra året toppades alltså listan av Charlotte Kalla, samtidigt som Kosovare Asllani, Hanna Öberg, Hedvid Lindahl, Ebba Andersson och Nilla Fischer också parkerade på topp tio. I år är Kalla bästa kvinna på tredje plats.

– Könsuppdelningen har blivit underordnad coronapandemin, kan man säga, säger Jenny Wikstrand.

De tio mest omskrivan idrottsprofilerna

1) Zlatan Ibrahimovic, fotboll, 24 372 artiklar, (på plats 3 förra året)

2) Janne Andersson, fotboll, 14 493, (2)

3) Charlotte Kalla, skidor, 9 921, (1)

4) Armand Duplantis, friidrott, 9 350 (33)

5) Hanna Öberg, skidskytte, 8 565 (6)

6) Emil Forsberg, fotboll, 8 254, (30)

7) Frida Karlsson, skidor, 8 047 (16)

8) Ebba Andersson, skidor, 7 848 (9)

9) Alexander Isak, fotboll 7 597 (29)

10) Amanda Lind, idrottsminister, 7 587 (ny)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.