Foto: TT Nyhetsbyårn/SVT

Handlederna undersöks – för att undvika åldersfusk

Uppdaterad
Publicerad

26 spelare i Nigerias U17-landslag avslöjades för åldersfusk under en kvalmatch.

För att undvika en liknande skandal under U17-VM kommer alla spelare att undersökas med magnetkamera innan turneringen börjar.

Det var efter en match i augusti 2016 som Nigeria åkte fast för åldersfusk. Hela 26 spelare visade sig vara för gamla, och efter avslöjandet kommer landet inte att delta i årets U17-VM.

För att undvika en liknande skandal, har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslutat att magnetkameraundersöka handlederna på alla spelare i U17-VM som drar igång i Indien på fredag. Enligt experter kan kan en sådan röntgen visa om en person är under 17 år med 99 procents säkerhet.

 – Varje grenförbund ska säkerställa att deras spelare är i den åldersklass turneringen gäller. Därför har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslutat att låta göra den här undersökningen på alla i U17-turneringen, uppger en talesperson från Fifa.

Spelarna som ska delta i turneringen ska vara födda på 2000-talet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.