Andreas Johansson, Andreas Isaksson, Tobias Hysén och Kennedy Bakircioglu. Foto: Bildbyrån

Här är profilerna som lämnar allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Isaksson, Tobias Hysén och Kennedy Bakircioglu – de är bara några av de trotjänare som lämnar allsvenskan i år.

Här är de allsvenska profilerna som serien blir av med.

Andreas Johansson, 36

• Allsvenska klubbar: Halmstad, Norrköping

Kom fram i Halmstad där han, under Janne Anderssons ledning, var nära att knipa SM-guldet år 2004 innan han lämnade som utlandsproffs i tyska Bochum år 2009. Men trots närmare 200 matcher för klubben är det i IFK Norrköping som ”Ante G” kommit att bli en ikon.

Mittfältaren hämtades hem från Tyskland av Janne Andersson, omskolades till mittback och tog över lagkaptensbindeln innan han ledde laget till det efterlängtade SM-guldet år 2015. Sammanlagt blev det över 200 matcher för Johansson även i Norrköpingströjan och priset som allsvenskans mest värdefulla spelare 2016 som främsta personliga merit.

Nu kan det bli SM-guld i den allra sista matchen för ”Peking”.

– Jag drömmer om det såklart, oavsett hur det slutar har vi gjort en fantastisk säsong, säger Johansson till SVT.

Andreas Isaksson, 37

• Allsvenska klubbar: Trelleborg, Djurgården

Av många ansedd som Sverige bästa målvakt någonsin. Sågs som en jättetalang redan när han kom fram i Trelleborg i början på 2000-talet, innan han gjorde en kort ungdomsutflykt till Juventus. Men det är Djurgården som ”Isak” främst kommit att förknippas med.

Målvakten värvades av klubben år 2001 och vann dubbla SM-guld innan han reste ut på en längre och mer framgångsrik utlandskarriär. När han vände hem på nytt år 2016 gjorde han det som en av Sveriges meste landslagsspelare någonsin och hann med ytterligare ett cupguld för laget.

Tobias Hysén, 36

• Allsvenska klubbar: Häcken, Djurgården, Göteborg

Glenn Hyséns son sågs länge som Göteborgs ”förlorade son” när han hämtades till Djurgården från Häcken år 2004 och hann med både SM- och cupguld. Men efter en proffsutflykt i engelska Sunderland gick Hysén till slut till laget i hans hjärta, samtidigt som Glenn Hysén celebert avslöjade nyheten med orden ”Tobbe är klar” framför Göteborgsfansen.

Det blev guld för anfallaren direkt i återkomsten år 2007, men det skulle också bli det ända SM-tecknet. Hysén var främst nära att bärga guldet igen år 2009, när han även blev delad skytteligavinnare, men har istället fått nöja sig med tre cupguld från sin tid i klubben.

Kennedy Bakircioglu, 38 • Allsvenska klubbar: Hammarby

Har utmanat Lennart ”Nacka” Skoglund rejält om titeln som Hammarbys främsta ikon någonsin. Kom som en hajpad talang från Assyriska år 1999 och var starkt bidragande till klubbens enda SM-guld år 2001.

Lämnade Stockholm för Grekland och Iraklis 2003. Gjorde även några säsonger i Nederländerna och Spanien innan han återvände till Hammarby 2012.

Totalt blev det 265 matcher och 78 mål i den grönvita Bajentröjan.

Christoffer Källqvist, 35 • Allsvenska klubbar: Häcken

248 matcher blev det till slut för målvakten som i många år var en allsvenskans bästa. Hann debutera innan Häcken åkte ur allsvenskan 2001 och varit med på hela resan från botten till toppen.

Emil Wahlström, 31 • Allsvenska klubbar: Häcken

Backen har fört en tämligen anonym tillvaro på Hisingen. Vann JSM-guld med Häcken innan han debuterade i superettan 2007. Wahlström var med och tog upp klubben till allsvenskan ett år senare.

Han förblev klubben trogen hela karriären och stannar på 165 matcher och två mål.

Emir Bajrami, 30

Allsvensk klubb: Elfsborg

Kom till Elfsborg inför säsongen 2006 då klubben vann SM-guld. Bajrami spelade dock för lite för att få en medalj. Spelade U21-EM för Sverige på hemmaplan 2009, året efter blev han proffs i nederländska Twente, Elfsborg dyraste försäljning någonsin med en prislapp runt 30 miljoner kronor.

Återvände till Elfsborg 2015.

Debuterade i a-landslaget 2010 och gjorde totalt 18 landskamper och två mål.

– Kroppen sätter stopp, den vann till slut. Jag är 30 år gammal, har ont varje dag, vad jag än gör – på fotbollsplanen, i vardagen, säger han till klubbens hemsida.

Bajrami blir nu tränare för Elfsborgs U19- och U21-lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.