Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Gerhardssons svar på frågan: ”Ser jag oroad ut?”. Foto: Bildbyrån/SVT

Stina Blackstenius och Elin Rubensson saknas i EM-kvaltruppen – Hanna Glas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Glas är tillbaka i landslaget till dubbelmötet med Irland i EM-kvalet.

– Jag är så glad över att vara tillbaka och är redo att representera Sverige igen, säger Hanna Glas till SVT Sport.

Nästa vecka fortsätter EM-kvalet för de svenska fotbollsdamerna. Först väntar Irland på bortaplan den 31 maj och den 4 juni ställs man mot samma nation hemma på Friends i Stockholm.

– Irland är ett fysiskt lag som är bra på fasta situationer. Vi har respekt för dem men som alltid tror vi att vi kan vinna fotbollsmatcher, och det ska vi försöka göra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Damlandslaget i fotboll

Totalt fem spelare saknas

EM-kvalmatcherna spelas dock utan Stina Blackstenius som enligt BBC drabbats av en höftskada.

Är du oroad för det offensiva spelet?

– Ser jag oroad ut?, ler Gerhardsson.

Hör mer av Peter Gerhardssons svar i klippet högst upp.

Även Elin Rubensson, Anna Anvegård, Amanda Nildén och Stina Lennartsson – som alla var med senast – missar EM-kvalet på grund av skador.

Två debutanter

Den svenska förbundskaptenen har i stället valt att ta in två debutanter i truppen i form av Norrköpings My Cato och Hammarbys Ellen Wangerheim.

– My Cato har presterat bra i Norrköping, där hon är lagkapten. Hon har ledaregenskaper och har gjort det bra på mittfältet i U23-landslaget. Det är intressant att titta på henne i vår miljö när bland andra Elin Rubensson är borta, säger Gerhardsson.

– Ellen Wangerheim hade nog varit med tidigare om inte skadorna inträffat i höstas. Hon är både snabb, en bra huvudspelare och en bra bollmottagare. Nu finns det en möjlighet att titta på henne när Stina (Blackstenius) inte är tillgänglig.

Sverige inledde kvalet med en 0-1-förlust mot Frankrike och spelade sedan 1-1 mot England.

Här är Sveriges trupp till EM-kalet

Målvakter: Jennifer Falk, Zecira Musovic, Tove Enblom.

Försvarare: Jonna Andersson, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Emma Kullberg, Hanna Lundkvist, Anna Sandberg, Josefine Rybrink, Linda Sembrant.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, My Cato, Pauline Hammarlund, Sofia Jakobsson, Madelen Janogy, Rosa Kafaji, Fridolina Rolfö, Ellen Wangerheim, Johanna Rytting Kaneryd, Matilda Vinberg, Julia Zigiotti Olme, Hanna Bennison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet