Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt SVT

Här blir Cristiano Ronaldo historisk

Uppdaterad
Publicerad

Cristiano Ronaldo fortsätter att bryta ny mark.

I kväll skrev han in sig i historieböckerna igen.

Dubbelt om.

Portugals stora stjärna Cristiano Ronaldo fick sitt internationella genombrott i EM-sammanhang. Det var på hemmaplan i Portugal 2004 som han på allvar slog sig in i världsfotbollen. En då 19-årig Ronaldo tog sig till final med sitt landslag, där de föll mot Grekland. Han var även, som bekant, med och vann EM 2016.

I dag gjorde han sin första match i EM 2020 när Portugal ställdes mot Ungern. Det innebar hans femte Europamästerskap, fler än någon annan i historien.

Fotbolls-EM

Men 36-åringen var inte klar med rekorden med där.

Blev tvåmålsskytt

Matchen stod länge och vägde – med chanser åt båda håll. Men till slut fick Portugal hål på Ungern. I den 84:e minuten gjorde Raphael Guerreiro 1-0. Sedan rann det på.

I den 87:e minuten slog Cristiano Ronaldo till på straff med sitt 10:e mål i EM-sammanhang och blev därmed ensam på tronen. Tidigare delade han rekordet med fransmannen Michel Platini som gjorde nio mål (alla under EM 1984).

Fem minuter senare var han framme igen och satte 3-0. Efter fint kombinationsspel rundade Ronaldo den ungerska målvakten och placerade in slutresultatet.

Smakstart för Portugal i EM som har kvar att möta Frankrike och Tyskland i grupp F.

Europamästerskapet

Ungern logo

Ungern

0 - 3

Portugal logo

Portugal

Puskás Aréna, Budapest
Publik: 55662
Domare: Cüneyt Çakir

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet