Gunilla Axén och Anders Hübinette. Foto: Bildbyrån

Axén: ”Har hänt en del annat också”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Axén kommer delta i den utredning fotbollsförbundet gör runt de sexuella trakasserier hon berättat om. Och det finns mer att säga om kulturen än de bilder hon fick skickade till sig.

– Härskartekniker, att förminska kvinnan och att känna utsatthet utan att få stöd, säger hon till SVT Sport.

I helgen berättade Gunilla Axén om penisbilder hon fått skickade till sig under sin tid på svenska fotbollsförbundet. Nu kommer hon att ingå en utredning förbundet gör angående händelserna. På torsdag träffar hon förbundets chefsjurist Anders Hubinette som leder utredningen.

– Jag är jätteglad för att förbundet vill gå till botten med det här, säger Gunilla Axén. Det vittnar om att den kultur som är i svensk fotboll idag är bättre än den var då.

Berätta om kulturen

Hon vet inte vad hennes roll blir i utredningen men har mer att berätta om hur hon upplevde kulturen som rådde på fotbollsförbundet.

– Det har hänt en del annat också som jag kommer redovisa. Om det kan vara till stöd för att motverka att det händer igen är det bra. Vi kommer prata om hur man i sitt ledarskap ska hantera frågorna. Det är ju ett ofredande, ett brott som man bör ha en krisplan för.

Ansträngande dagar

Det har varit några ansträngande dagar sedan hon tryckte på publicera-knappen och berättade.

– Jag var kanske inte medveten om att det skulle bli så stort när jag tryckte på knappen. Men det känns bra att ha gått ut med det. Och jag har fått otroligt stort stöd av kända och okända människor som stöttat och hört av sig. ”Modigt att du vågar” skriver många och jag är glad om jag kan vara en förebild, säger Gunilla Axén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.