Tipsextra 50 år: Här startade svenskarnas kärlek till engelsk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Här firar SVT Sport 50-årsjubilaren Tipsextra med berättelsen om hur programmet kom till, minnen från de som skapade tv-historia – och självklart en massa snygga mål och långa polisonger.

I år är det 50 år sedan premiärsändningen av tv-klassikern Tipsextra. Från premiärsändningen den 29 november 1969 till den 18 mars 1995 sändes engelsk ligafotboll på lördagar under vinterhalvåret i SVT.

Tipsextra blev en stor succé och den svenska tv-publiken skaffade sig snabbt favoriter bland lagen och spelarna i den engelska ligan. I England kunde man först 1983 se ligafotboll i tv.

Mannen bakom Tipsextra

Lars-Gunnar Björklund var mannen som uppfann Tipsextra. I en intervju med Jens Lind berättar han historien om hur Tipsextra blev till.

Best of Tipsextra

En sändning från Tipsextra kunde innehålla allt möjligt. Den klassiska vinjetten, snygga mål, en nyhetsuppläsning om Svenska Rallyt, och varför inte en armborstduell mellan Ralf Edström och Glenn Hysén.

Kommentatorerna minns

Att kommentera Tipsextramatcher på plats i England kunde vara speciellt. Några av kommentatorerna minns tillbaka hur det kunde gå till.

Slagsmål och självmål

Engelska ligan på Tipsextratiden var långt ifrån dagens Premier League-glamour. Publiken i de svenska tv-sofforna fick uppleva leriga planer, dråpliga självmål, vådliga tacklingar och fullskaliga slagsmål på planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.