Halmstad BK:s stortalang Sead Haksabanovic har kontaktats av Montenegros fotbollsförbund. Foto: Bildbyrån

HBK:s stortalang kontaktad av Montenegro

Uppdaterad
Publicerad

Han tillhör Sveriges gyllene 99-generation och var säsongens utropstecken i superettan. SVT Sport kan avslöja att Sead Haksabanovic kontaktats av Montenegro som är intresserat av 17-åringen.

– Det är Sverige som gäller just nu, säger rådgivaren och pappan Senad Haksabanovic till SVT Sport och stänger inte några dörrar.

Han tillhör den extraordinära fotbollsspelare födda 1999 med Joel Asoro, Alexander Isak och Mattias Svanberg. Men medan de andra antingen valt större klubbar eller inte varit helt ordinarie över säsongen 2016 har Haksabanovic valt en annan väg.

– Det var viktigt att han blev klar med skolan här i alla fall. Det är många som stuckit utomlands tidigt och jag har hört mig för med dem hur det går med skolan i utlandet och det har oftast stannat där. Vi tänkte på skolan med, säger Senad Haksabanovic om varför sonen spelade i Halmstad.

Fick sitt genombrott i år

Säsongen 2016 blev Haksabanovics definitiva genombrottssäsong. Han spelade samtliga 32 matcher, inklusive kvalmötena mot Helsingborg där Halmstad tog sig till allsvenskan.

– Vi tackar Simon Bakkioui (HBK:s sjukgymnast) som har byggt honom. Han spelade alla matcher utan en enda skada och superettan är inte den lättaste serien. Den är väldigt fysisk, säger pappan.

Han har kontrakt med Halmstad över nästa år men är ett hett villebråd för andra klubbar – och landslag.

Kan spela i fyra landslag

Med rötter i Montenegro, Kosovo, Albanien och Sverige har han möjlighet att välja mellan flera olika landslag. Han gjorde landskamper för Sveriges U17-landslag under den gångna säsongen, men har också blivit kontaktad av Montenegros förbund.

– Jag har varit där och träffat dem, säger Senad som också blivit kontaktad av VM-nationen Bosnien för det bosniskklingande namnet.

”Han ser att fotbollen gör ont också”

Och medan andra unga stortalanger drömmer om att fortast möjligt nå storklubbarna stressas det inte över huvud taget i familjen Haksabanovic.

– Vi ska ta det lugnt. Det har varit nyttigt för honom att åka utomlands och se Chelsea, Manchester United, City, Liverpool och de här klubbarna. Att han ser att fotbollen gör ont också och att det är mycket jobb som krävs om man vill hålla på, säger han och fortsätter:

– Men jag kan inte lova att han i morgon inte är någon annanstans. Men då ska det kännas rätt och de ska kunna visa att han ska vara en del av A-laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer