Hedvig Lindahl i landslagströjan. Foto: BILDBYRÅN

Hedvig Lindahl bröt ihop under VM: ”Allt hamnade på mig”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar gör Hedvig Lindahl sitt femte VM. Ett mästerskap som blir hennes sista. Och målvakten vill inget hellre än att avsluta med ett historiskt guld.

– Varför inte den här gången? frågar hon retoriskt.

Rutinerade Hedvig Lindahl siktar mot sitt femte VM när det avgörs i Frankrike nästa sommar.  I en intervju med Fifa går Lindahl igenom varje VM hon deltagit i och vad hon ser framemot med nästa sommar.

Framförallt sticker minnena från mästerskapet i Tyskland 2011 ut. Lindahl hade en viktig del i att Sverige tog sig till semifinal mot Japan, men väl där stod hon för två misstag som ledde till stor kritik efter 3-1-förlusten.

Damlandslaget i fotboll

– Jag spelade väldigt bra i de flesta matcherna det året, speciellt i de stora matcherna. Medan 2011 mestadels innehåller goda minnen för mig, var det även väldigt tungt efter förlusten mot Japan.

Mådde dåligt efter Japanmatchen

Lindahl bröt ihop före bronsmatchen mot Frankrike som Sverige lyckades vinna med 2-1 efter mål av Lotta Schelin och Marie Hammarström.

– Allting hamnade på mig och det var många som granskade mig. Jag bröt ihop i lunchrummet innan bronsmatchen. Lyckligtvis spelade jag bra i matchen och vi lyckades vinna bronset. Jag var stolt över att jag kunde komma tillbaka mentalt och hjälpa laget att åstadkomma något.

Gör sitt sista VM

35-årige Lindahl spelar i engelska Chelsea och hon har blivit utmanad av den engelska landslagsettan Carly Telford i allt större grad. Lindahl, vars kontrakt går ut efter säsongen, har öppnat för att stanna i Londonlaget, men VM i Frankrike kommer att bli hennes sista världsmästerskap med Sverige.

– Det här kommer definitivt vara mitt sista VM och därför siktar högt och gå för guldet. Jag vill njuta av varje minut och lämna med känslan att vi har gjort något speciellt. Det har aldrig vunnits ett guld i svensk fotbollshistoria, så varför inte den här gången?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet