Henrik Larsson lämnar Helsingborg. Foto: Bildbyrån

Henrik Larsson hoppar av tränaruppdraget för Helsingborgs IF

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Larsson avslutar sitt tränaruppdrag hos Helsingborgs IF. Anledningen är den mängd verbala påhopp han fått utstå, skriver klubben i ett pressmeddelande.

– Jag kommer inte lägga någon mer energi på de idioterna som är där ute som väljer att hantera en besvikelse på detta sätt, säger Larsson till Kvällsposten.

I går förlorade Helsingborg borta mot Oskarshamn i svenska cupen, där en ung trupp fick förtroendet. Inte ens ett dygn senare väljer nu tränaren Henrik Larsson att lämna sin roll med omedelbar verkan.

– Kritik har jag inga problem med att ta, men när det börjar bli mer än så... När det blir personliga påhopp och man kallas det ena och det andra. Då försvinner lusten. Jag håller på med detta för att jag älskar fotboll. När man får detta mot sig så tar det en jävla energi. Det blir inte roligt längre, säger Larsson till Kvällsposten och fortsätter berätta om hur problemen uppstått:

– Det är de sociala medierna. När jag går på stan i Helsingborg är det inget annat än kärlek. Det är så det fungerar. Det är alltid lätt att trycka in något anonymt på en dator. Det är samhället vi lever i. Det är alldeles för enkelt att slänga ur sig vad som helst om mig. Sen om man gör det i affekt eller om man är ung, det lägger jag ingen värdering i.

Kommer inte polisanmäla

– Det är oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis. Vi ser allvarligt på de verbala påhoppen och kommer att gå till botten med det. Alla som verkar inom Helsingborgs IF gör det hela tiden för klubbens bästa, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

Henrik Larsson kommer dock inte att gå vidare med ärendet och har inte gjort någon polisanmälan.

– Nej, det har jag inte gjort. Jag tänker jag inte göra det heller. Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna som är där ute som väljer att hantera en besvikelse på detta sätt. Om jag ska polisanmäla och om polisen får tag i någon, då måste jag infinna mig... Och det har jag inte tid med. Jag har ingen lust med det heller. Det är viktigt för en klubb att skydda sina spelare och ledare i framtiden. Det är inte bara Helsingborg, utan det är andra klubbar också.

HIF försvarar trupputtagningen

Apropå den unga truppen som togs ut mot Oskarshamn skriver Helsingborg i pressmeddelandet att ”trupputtagningen till torsdagens cupmatch var väl förankrad hos styrelse och klubbledning, som stod bakom beslutet”.

Henrik Larsson återvände som tränare för Helsingborgs IF i mitten av juni, efter att han 2016 åkt ur allsvenskan med klubben. Efter kvalmatchen mot Halmstad där Helsingborg degraderades tog sig flera huliganer in på planen och attackerade Henrik Larssons son Jordan.

Denna sejour blev det bara nio matcher för Larsson.

I nuläget ligger HIF på en tolfte plats i allsvenskan, med två poäng ned till Falkenberg på kvalplatsen. På söndag möter de IFK Norrköping på bortaplan i allsvenskan.

Den nuvarande tränarkonstellationen, med Jens Karlsson och Alexander Tengryd, kommer att leda laget tills vidare, skriver klubben.

Fakta: Henrik Larsson

Född: 20 september 1971 i Helsingborg.

Familj: Hustrun Magdalena, barnen Jordan och Janelle.

Spelarkarriär: Högaborg (1988–1992), Helsingborg (1992–1993, 2006–2009), Feyenoord (1993–1997), Celtic (1997–2004), Barcelona (2004–2006), Manchester United (2007).

Landslaget: 106 landskamper, 37 mål (1993–2009). Spelade totalt sex mästerskap för Sverige, varav tre VM och tre EM.

Tränarkarriär: Landskrona (2009–2012), Högaborg (2013), Falkenberg (2014), Helsingborg (2015–2016, 2019).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.