Henrik Rydström och Stefan Andreasson. Foto: Bildbyrån

Stefan Andreasson: ”Det skulle inte vara bra överhuvudtaget”

Uppdaterad
Publicerad

I en krönika på SVT Sport dömer experten Daniel Nannskog ut småstadsklubbars chanser att utmana storstadsklubbarna i framtiden. Först att gå i klinch med profilen är Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

– Jag är inte alls övertygad om det, säger Stefan Andreasson.

Att det skulle vara bra för svensk fotboll att storstadslagen dominerar, det håller inte Elfsborgs mångåriga klubbchef Stefan Andreasson med om.

– Att de fyra största lagen, i de fyra största städerna vinner varje år, det tror jag inte är bra överhuvudtaget. Jag tror det är viktigt för fotbollen i stort om flera lag kan vara med. Jag tror inte det är bra att samma lag vinner, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson till SVT Sport.

Han utvecklar:

– Det ökar klyftorna. Jag tror också det finns mycket mer att göra, vi har ändå bara haft proffsfotboll i Sverige i ungefär 20 år. Och då handlar inte allt bara om pengar.

”Det finns annat än pengar”

Han tror inte heller att Nannskogs profetia om storstadsdominans kommer slå in.

– Jag tycker vi har en allsvenska som är en av de jämnaste, och jag är inte övertygad på samma sätt som Daniel, att det är storstadsklubbarna som kommer dominera. Givetvis tror jag att Elfsborg och andra mindre klubbar kommer fortsätta konkurrera. Det finns annat än pengar som gör att man kan utmana, säger Andreasson.

Dagen efter 0-4 mot Malmö är kanske inte dagen då Kalmars tränare Henrik Rydström är som gladast – men när det gäller småstadsklubbar kontra storstadsklubbar – då pratar han.

– Resonemanget är logiskt och svårt att egentligen gå i polemik med. Det är egentligen bara att titta på faktorer som ger framgång. Det är ju till exempel ekonomi och just att kunna locka de bästa spelarna, vilket storstadsklubbarna har.

Men Rydström håller inte helt och hållet med SVT Sports expert.

”Storstadsklubbar tvingas välja det kortsiktiga”

– Det är lurigt att dra definitiva slutsatser på enskilda säsonger. Och det finns så många exempel på motsatsen. Det som gör att jag tror att det finns en annan sida av myntet är att storstadsklubbarna har sådant omedelbart resultattryck på sig, så man tvingas välja det kortsiktiga, säger Rydström.

Han utvecklar:

– Det är ju där klubbarna ibland går vilse, det är ju bara att kolla på supportrarna till IFK Göteborg, de tyckte att det var fantastiskt i mars/april, men plötsligt vinner man inte matcher man trodde man skulle vinna, och då är allt skit liksom. Då är det också lätt att välja något kortsiktigt.

Han tror att just långsiktighet är modellen för de mindre klubbarna.

Inte samma konkurrens

– Man ska komma ihåg att vi och Elfsborg jobbade under en lång tid med någonting, det var inte bara quick fix och det fanns inte det här omedelbara resultatkravet.

Men på en tioårsperiod – tror du att någon småstadsklubb kommer att konkurrera?

– Ja fan, det måste jag ju tro, skrattar Rydström. Jag tror alltid det kommer finnas något lag, nu är det Norrköping, det har varit vi och Elfsborg tidigare.

En annan fördel för de mindre klubbarna är att de ofta saknar samma typ av konkurrens.

– För oss finns till exempel bara Öster i Superettan och Mjällby i division 1 i regionen, vilket gör att vi inte behöver konkurrera med något annat lag på elitnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.