Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i ”kysskandalen” – SVT Sport reder ut. Foto: Bildbyrån

Hermosos vittnesmål om övertalningsförsöken

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den spanska spelaren Jenni Hermoso vittnat mot spanska fotbollsförbundets tidigare president Luis Rubiales, som står anklagad för sexuellt ofredande.

– Jag förtjänar inte att behöva uppleva allt det här, säger hon till åklagaren.

Det spanska tv-programmet Codigo 10 har fått se en videoupptagning av vittnesmålet, där Hermoso, som blev kysst på munnen av tidigare president Luis Rubiales efter VM-guldet, berättar sin version.

– Jag kände mig inte respekterad. Varken som spelare eller människa.

Förutom själva kyss-ögonblicket så handlar mycket i Hermosos vittnesmål om hur hon allt sedan dess blivit trakasserad och övertalad av både Rubiales och andra personer på spanska förbundet.

Pressades att skriva under text

Hermoso berättar för åklagaren hur Rubiales och hans team på alla möjliga sätt försökt förmå henne att offentligt säga att kyssen var spontan och inget att uppröras av.

Förbundet gick bland annat ut med ett pressmeddelande där man hävdade att kyssen skedde med samtycke.

Enligt Hermosos vittnesmål ska hon i spelarbussen till flygplatsen fått ett papper av presschefen Patricia Pérez. De ville att Hermoso skulle skriva under ett uttalande, där det stod att händelsen skedde spontant. Men Hermoso vägrade.

Konfronterades på flygplatsen

På flygplatsen och flyget hem ska sedan Rubiales konfronterat Hermoso och försökte övertala henne att spela in en video och tona ner allt. Hon berättar att Rubiales sade:

– Det som nu byggs upp kring kyssen, du måste hjälpa mig. Du måste tillsammans med mig spela in en video, när vi stannar i Doha, för de kallar mig för våldtäktsman, förgripare, att jag attackerat dig.

– Du måste hjälpa mig. Du måste göra det för mina döttrars skull som sitter och gråter.

Hermoso svarade Rubiales att hon inte ville ställa upp eftersom hon inte hade gjort något fel.

Varför måste jag gråta?

Hemoso vittnar också om hur svår hösten varit.

– Jag förtjänar inte att behöva uppleva allt det här. Det har varit väldigt svårt att gå ut. Jag har varit tvungen att resa från Madrid för att pressen skulle släppa lite. Varför måste jag sitta inne och gråta när jag inte har gjort något? säger Hermoso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.