Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Megan Rapinoe, Weston McKennie och Christian Pulisic.

Historiskt avtal i USA: Samma ersättning för landslagen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s damlandslag i fotboll har länge kämpat för att få samma ersättning som herrarna.

Under onsdagen presenterades ett historiskt avtal som ska säkerställa just det.

– Jag känner mig extremt stolt, säger försvararen Becky Sauerbrunn.

I flera år har det amerikanska damlandslaget, som är topprankat och har vunnit VM fyra gånger, krävt samma ekonomiska förutsättningar som herrlaget.

Man valde till och med att ta förbundet till domstol och när man efter en uppgörelse la ned sin stämning i februari fick spelarna dela på en kvarts miljard och utlovades samma VM-bonus som herrarna.

– Det betyder allt att vi i vår generation kan lämna över sporten i en klart bättre position än när vi kom in i den, sa anfallsstjärnan Megan Rapinoe då.

Blir först i världen

Nu har man kommit överens om ett nytt historiskt kollektivavtal som ska säkerställa lika löner för landslagen. Bland annat ska prispengar från VM delas lika mellan dam- och herrspelarna, vilket USA blir första fotbollsförbundet i världen att göra.

Båda landslagen kommer också ha exakt samma prestationsbaserade bonusar för samtliga matcher och turneringar. Dessutom kommer lagen dela lika på pengar som förbundet får in kommersiellt och under olika event.

– Att äntligen kunna säga att man får samma lön för samma arbete känns väldigt bra, säger Becky Sauerbrunn, enligt NBC.

Avtalet sträcker sig till och med 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.